onsdag 24 juni 2009

Mysteriet kring Mark Sanford avslöjat

Mysteriet kring South Carolinas guvernör Mark Sanford tycktes för ett ögonblick vara löst: han åkte iväg för att bergsvandra på egen hand och beordrade sina livvakter och medarbetare att stanna hemma, men glömde att informera sin stab mer specifikt om resan, som därför gav ett tämligen tafatt svar till media, vilket sedan ledde till vidare spekulationer.

Smått korkat, måhända. Och knappast något behjälpligt i en eventuell tänkbara presidentkampanj 2012. Men inte hela världen.

Tills nu.

Ny information kom snart fram som visade att Mark Sanford i själva verket åkt iväg till Sydamerika där han hade tänkt stanna tills på torsdag. Men ett samtal från hans stabchef fick honom att förstå att hans nästan veckolånga frånvaro hade lett till stora spekulationer - något som fick honom att återvända hem.

Men vad gjorde han då i Sydamerika? I Buenos Aires, Argentina närmare bestämt. Jo, guvernören förklarade att han ville vara lite spontan och därför åkte till Sydamerika istället för vandringsleden i Appalacherna, dock i samma syfte: att rensa huvudet, och komma ut från den politiska bubbla han vanligtvis befinner sig i. Skumt minst sagt. I synnerhet när hans hustru inte hade någon aning om var han var, men likväl verkade föga orolig för sin man.

CNN har här ett inslag om den saken.

Men historien slutar inte där. När guvernör Sanford idag kom hem höll han en presskonferens och gjorde en bekännelse - och erkände att han varit otrogen med en kvinna han träffat redan för åtta år sedan, men som han för ett år sedan börjat få känslor för. Här är Mark Sanfords bekännelse - en bekännelse som låter ganska snarlik Bill Clintons "Jag har syndat-bekännelse":Mark Sanford kan nog säga adjö till presidentambitionerna, och lär inte kunna komma ens lika långt som Demokraten John Edwards från grannstaten North Carolina, som trots allt valde att inte erkänna sin otrohet tills efter att han gett upp. Kanske tänkte Sanford dock att det var bättre att erkänna sin otrohet än att låta rykten surra om att han hade psykbryt.

Till hans försvar kan sägas att han dock verkar uppriktig i sin bekännelse, och han förklarar att han också tänker avsäga sig ordförandeskapet för the Republican Governors Association.


Se även tidigare inlägg:

Mark Sanford förvånad över uppståndelsen 20090624

Inga kommentarer: