lördag 27 juni 2009

Michael Jacksons relation till Vita Huset

Michael Jacksons tragiska bortgång har de senaste dagarna chockerat en hel värld, och kondoleanser har strömmat in från håll och kanter. Som en ikon - inte bara för världshistoriens popkultur, utan också för det afro-amerikanska arvet så går Michael Jacksons betydelse inte att överskatta. Under de senaste decennierna arbetade han också aktivt för att hjälpa människor med HIV/AIDS och alkohol- och drogmissbruk. För detta blev han injuden till Vita Huset - första gången den 14 maj 1984 när Ronald Reagan tilldelade honom ett pris för hans insatser för att samla in pengar för hjälp till alkohol- och drogmissbrukare. Här är ett gammalt nyhetsinslag från det tillfället, där en reporter säger att "Michael Jackson, 80-talets superstjärna, är här för ett möte med Ronald Reagan, 80-talets superpolitiker". Det gamla goda 1980-talet, säger bara jag. Här är nyhetsklippet:



(Om klippet ovan inte fungerar, klicka här)

Här är också ett annat klipp från samma händelse:



Michael Jackson skulle också fortsättningsvis bjudas in till Vita Huset. 1989 gav president George Herbert Walker Bush priset "Artist of the Decade". Här träffas Jackson och Bush:



Det vara bara Republikanska presidenter som bjöd in Jackson till Vita Huset - men däremot sjöng Jackson, som stödde Demokraterna, på Bill Clintons presidentinstallation 1993:



Michael Jackson var en person med ett varmt hjärta, och med musik som inspirerat miljontals människor. I en värld som kommer att sakna honom för alltid, kommer han för alltid att fortsätta inspirera.

Se även tidigare inlägg:

Michael Jackson blir muslim 20081128

Inga kommentarer: