tisdag 26 oktober 2010

Jimmy Carter menar att han skulle ha vunnit 1980

Om Bush var USA:s riktiga Commander in Chief, och Obama är USA:s keynesian in Chief - så är Jimmy Carter tveklöst USA:s överbefäl-gnällare. Till och från klagar den fd presidenten någorlunda regelbundet över att det var någon annans fel att han förlorade valet mot Ronald Reagan 1980. Senast var det Ted Kennedy som fick bära skulden - nu är det en tredje-parti-utmaning han menar fällde honom 1980. Här ger han kommentaren i en nylig intervju av Chris Matthews på MSNBC:Hur väl stämmer Carters påstående?

Svaret är förstås ganska ointressant eftersom Carter förlorade - orsaken till förlusten brukar i historiens ljus spela föga roll, vilket torde gälla såväl i politik som sport. Hot Air undersöker dock här påståendet, och förklarar att det inte går att veta om Ted Kennedys primärutmaning drog bort några demokrater från att rösta på Carter i det allmänna valet - men att det andra påståendet om att John Anderson, som ställde upp som oberoende, gjorde att Carter förlorade - däremot är ett påstående som lätt kan kollas upp, och Reagan hade vunnit stort även om alla Andersons röster gått till Carter:

Reagan crushed Carter in the electoral college, 489/49; even if you cede every last Anderson vote to Carter, Reagan still would have won a clear majority of the popular vote with a margin close to three million.


För den som har svårt att tro saken, ta här en titt på valkartan efter presidentvalet 1980.

Därtill kan sägas att John Anderson var republikan och i primärvalet representerade den mer moderata Rockefeller-falangen i kontrast till de Goldwater-Reagan-konservativa som tagit över partiet. Således lär hans tredje-kandidats-utmaning minst i lika stor utsträckning ha riskerat att dra röster även från Reagan.

Det var säkert inte roligt för Jimmy Carter att förlora valet 1980 - att som sittande president inte väljas om är både ovanligt och ett stort nederlag. Men Carter är ovanligt gnällig. USA har en annan nu levande president som också bara satt en period - George Herbert Walker Bush, som blev besviken efter förlusten mot Bill Clinton 1992 - men som aldrig gnällt över saken utan tvärtom blivit god vän med sin fd rival. Det var 30 år sedan Jimmy Carter förlorade - något han fortfarande inte tycks ha kommit över.

Det ska bli intressant att se hur Obama agerar om han inte skulle bli omvald 2012. Obama är tveklöst bättre än Jimmy Carter, men spår av samma gnälltendenser kan ibland skymtas.

Se även tidigare inlägg:

Jimmy Carter om -sin- succéfulla presidentkampanj 20101003

Inga kommentarer: