måndag 4 oktober 2010

Terrorplaner mot Europa

Vita Huset utfärdade igår en varning till till amerikanska Europaresenärer för eventuella terrordåd. Enligt de amerikanska myndigheterna finns al-Qaida-celler utplacerade i Europa redo att slå till mot sina mål. Hjärnan bakom planerna är schejk Yunis al-Mauretani, som beskrivs som al-Qaidas tredjeman - och attackplanerna ska personligen ha godkänts av Usama bin Ladin och utföras på ett liknande sätt som räderna i Bombay i Indien 2008.

USA avråder inte från att resa till Europa, men manar resenärerna att hålla ögonen öppna. Samtidigt har även flera europeiska underrättelsetjänster gjort överensstämmande iakttagelser. Och i söndags även Storbritannien en varning för sina medborgare som befinner sig i Frankrike och Tyskland. Här i Sverige har som bekant också SÄPO de senaste dagarna gått ut med att det finns ett hot även mot oss från radikala islamister som tränats utomlands, även de varit föga specifika med detaljer. Hotnivån har dock höjts till 3 på den 5-gradiga skalan.

– Det handlar om ett antal individer i Sverige som har intention och kapacitet att genomföra attacker mot svenska mål,
säger Jan Daniels, chef för militärens underrättelsetjänst Must.

Sveriges underrättelseinformation har kopplingar till hoten mot Tyskland och Frankrike, skriver SVD, men det är egen svensk information som ligger till grund för den höjda beredskapen.

Utökade amerikanska drönarattacker i Pakistan i september ska också ha skyddat Europa från terrorattacker. Drönarattackerna ska också ha samordnats med europeisk underrättelsetjänst.

Källan till uppgifterna om hotbilden mot Europa är en 36-årig tysk islamist från Hamburg som greps på väg till Europa och som sedan i somras hållits i förvar på den amerikanska Bagram-basen i Afghanistan där han under förhör ska ha lämnat omfattande information om planer på attacker i Tyskland och ”europeiska grannländer”.

MSNBC har här ett inslag om vad som ligger till bakgrund för varningen från det amerikanska utrikesdepartementet:



Och här ett annat inslag:



Och här ytterligare ett:



Den debatt som följer på dessa händelser kommer att bli mycket intressant. I synnerhet här i Sverige. Om alla uppgifterna stämmer - och om Usama Bin Laden och Al Qaida planerat storskaliga attacker i Europa, och att attacker mot Europa också förhindrats tack vare amerikanska dronattacker i Pakistan - så råder det föga tvivel om att världen fortfarande befinner sig i ett "globalt krig mot terrorismen" - något Europa väldigt länge blundat för.

Se även tidigare inlägg:

Bröder fälls för Vilks-attentat 20100923

Inga kommentarer: