onsdag 27 oktober 2010

Negativt religionskampanjande också i Minnesota

Den demokratiske kandidaten Jack Conway försökte i Kentuckys senatsval spela ut religionskortet mot sin republikanske motståndare Rand Paul, genom att i en ad anklaga den sistnämnde för att vara anti-kristen. Försöket misslyckades emellertid och framstod mest som desperat och löjligt. Och även liberaler kritiserade Conway för att ha spelat på att dra en linje mellan teister och ateister.

Nu har demokraterna i Minnesota försökt sig på samma slags sista-minuten-kritik i ett lokalt delstatssenatsval. Den demokratiske delstatssenatorn John Doll från Minnesotas 40e distrikt, utmanas av den republikanske pastorn Dan Hall.

I ett försök att stödja sin demokratiske kandidat och motarbeta den republikanske utmanaren har Minnesotas Demokratiska parti skickat ett brevutskick där framstidan består av en stor bild av en präst med en knapp med orden ”Ignore the poor” (här är en bild av framsidan) - och en baksida som undrar varför i Guds namn Dan Hall vill neka fattiga sjukvård genom att motsätta sig Obamas sjukvårdsreform (Här är en bild av baksidan). Utskicket förklarar också att det betalas av Minnesota DFL State Central Committee.

Problemet är dock inte bara att utskicket är tämligen elakt religionskritiskt. Personen på bilden med prästkrage ser dessutom avsevärt mer ut som en katolsk präst snarare än den protestantiska pastor Dan Hall är. Och anti-katoliker lär demokraterna i Minnesota inte vilja framstå som - likväl har många tolkat utskicket så.

Här är ett nyhetsinslag om saken:Katolikerna utgör en religiös nyckelgrupp demokraterna bör värna om. En grupp som på senare år dock börjat känna sig alltmer hemtama inom det republikanska partiet. Kanske inte minst efter George W. Bush - vars utsträckta hand till katolska kyrkan var tydlig.

Demokraterna - i nordstaterna - har historiskt av naturliga orsaker kunnat ta de katolska rösterna för givna. Så är dock inte längre fallet och misstag som dessa kommer inte att hjälpa dem att behålla väljargruppen. Vill republikanerna verkligen vinna över katolikerna så måste dock också de agera smart - och även om Bush förde en smart - och äkta - politik gentemot katoliker, så finns det fortfarande en hel del seglivad anti-katolsk retorik kvar bland högerkristna konservativa republikaner i södern.

Se även tidigare inlägg:

Jack Conway anklagar Rand Paul för bristande kristendom 20101018

Inga kommentarer: