torsdag 14 oktober 2010

Svarta republikaner på frammarsch

Obamas seger 2008 kommer att gå till historien helt oavsett vad Obama än lyckas (eller inte lyckas med) politiskt, eftersom Obama då blev USA:s förste svarte president. Svarta har sedan 1964 överlag varit demokrater - svarta republikaner har dock till och från skymtats, och i ministerposter har Condoleezza Rice och Colin Powell nått så högt man kan komma i ett amerikanskt ministerämbete (med reservation för vice-presidentämbetet). Det finns dock även svarta republikaner som röstats in i olika ämbetsroller - dock inte särskilt många. Det största antal svarta republikaner att tjäna samtidigt i Representanthuset under det senaste århundradet är två stycken. J.C Watts från Oklahoma och Gary Franks från Connecticut, som satt samtidigt mellan 1995-97. Sedan Watts pensionerade sig 2003 har det inte funnits någon svart republikan i Representanthuset.

I år kan det emellertid förändras. I höstens val deltar nämligen 14 svarta republikaner i kongressvalen. De med störst chanser att faktiskt vinna är Tim Scott från South Carolina som 2008 valdes in i delstatens representanthus som den förste svarte kongressmedlemmen i delstaten på 100 år.

Den andre svarte kandidaten med störst chanser att komma till Washington DC är Allen West som kämpar för att vinna Floridas 22:a kongressdistrikt. West har bl a varit militär i Irak och arbetat som civil rådgivare i Afghanistan.

Den tredje är den blott 33-årige Ryan Frazier som kämpar om Colorados 7:e kongressdistrikt. Frazier sitter i stadsstyrelsen i staden Aurora dit han valdes in 2003 och har under 5 år också arbetat i Flottan.

Real Clear Politics har här en artikel om de svarta republikanerna och noterar att av de 39 svarta demokrater som sitter i Representanthuset så kommer alla utom två av dessa från distrikt med svart majoritet. Republikanerna har i år således fler svarta kandidater som kampanjar i vita distrikt än demokraterna har.

Dessa kan ha fått draghjälp av Obamas politiska framgångar. Republikanerna valde efter Obamas seger den svarte Michael Steele till ny RNC-ordförande, och republikanerna har under de senaste åren försökt nå ut till minoritetsväljare på ett nytt sätt. Men även om svarta har lyfts av Obamas seger, så innebär det inte att demokraterna har patent på dem - Real Clear Poltics skriver:

It could be the increased number of black Republicans running for office and their increased acceptance by other blacks is due in large part to Mr. Obama. His election represented the pinnacle of black hopes within the Democratic Party. His disappointing performance in office is causing more than a few to consider alternatives.


Här är ett hop-klipp med svarta te-party-kandidater:Uppdatering 20101017:

Och här intervjuas Ryan Frazier av MSNBC om de svartas uppgång inom det republikanska partiet:Källa: RealClearPolitics

Se även tidigare inlägg:

Condoleezza Rice om politik och sin nya bok 20101013

The Rise of the New Right 20100620

USA:s svarta nationsfäder 20100529

Svarta kongressledamoter missnöjda med Obama 20100312

Rod Blagojevich: "Jag är svartare än Barack Obama" 20100112

Jimmy Carter om Obama: "Den här svarte pojken" 20090930

Svart pastor blir borgmästare i Philadelphia, Mississippi 20090523

"Barack the magic negro" åter tillbaka 20081228

Inga kommentarer: