lördag 30 oktober 2010

Al Qaida i Jemen bakom bombpaket

Efter tips från Saudiarabien om att två fraktplan med bombpaket var på väg till USA så genomsöktes planen som saudierna hjälpte till att identifiera, ett på East Midland-flygplatsen i England och ett annat i Dubai. Paket med sprängmedel hittades i planen och i USA söktes även andra flygplan igenom.

Båda paketen var adresserade till två judiska gudstjänstlokaler i Chicago och kom från Jemen. Här har MSNBC ett inslag om händelsen:President Obama höll också en kort presskonferens där han uppdaterade det amerikanska folket om terroristförsöket - och som nästan alltid när Obama talat direkt efter ett terroristförsök så är hans tal i princip ordagrant identiskt med de diverse terrorist-tal hållna av hans företrädare:Att Al Qaida i Jemen är ett ytterst allvarlig hot råder inga tvivel om. Svaga länder som Jemen och Somalia måste förhindras från att bli samma terroristnästen som Afghanistan innan 2001 och delar av dagens Pakistan fortfarande är.

President Obama har sedan tidigare trappat upp USA:s militäroperationer mot mål i Jemen, här finns dock stort utrymme för ett samarbete med Saudiarabien och USA bör vara tacksamma för underrättelsesamarbetet. Samtidigt betraktar USA och Saudiarabien inte hoten från Yemen på riktigt samma sätt, då USA anser att Al Qaida är det största hotet, medan saudierna betraktar den shia-muslimska hawhti-rebellgruppen som den främsta fienden.

Se även tidigare inlägg:

Ökade hot från Al Qaida i Yemen 20100825

SVD: USA tar sikte på Jemen-predikant 20100408

Yemens amerikanske Islamistpredikant 20100112

USA ökar stödet till Yemens regering 20100106

McCain: Yemen den nya fronten i kriget mot terrorismen 20100105

Face the Nation om Yemen, terrorism et c 20100104

Rachel Maddow om Yemen och Obamas osynliga krig 20091229

Yemen - en slagplats för islamistgrupper 20091227

Inga kommentarer: