Sedan president Nixons besök och Kinas gradvisande öppnande och i praktiken övergång till kapitalism så har landet förändrats avsevärt. Landet har fortfarande otaliga brister och en totalitär statsmakt. Men marknadens krafter har likväl lyft miljoner kineser från fattigdom. Och även om Kina har lång väg kvar att gå i fråga om välfärd och individuella rättigheter så har man kommit längre än man någonsin gjorde under kommunismens glansdagar. Planekonomin finns dock fortfarande, men tar sig idag lite andra uttryck än under det stora språnget. Ett exempel är Kinas spökstäder.
Stora länder med lite historia har plats och tid för spökstäder. I USA finns övergivna städer sedan vilda västern - städer som idag passar utmärkt för turistbesök. Spökstäder fortsätter dock dyka upp. I USA sker detta som ett led i kapitalismen, där städer pg a arbetslöshet och sviktande ekonomi helt enkelt överges. Det är förstås beklagligt men sker ändå utifrån vissa principer inom ramarna för ett system som långsiktigt fungerar. Här har MSNBC ett inslag om en sådan amerikansk stad:
Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy
Men spökstäder finns även i kommunistiska länder som Kina (ett kapitalistiskt land fortfarande med stark dragning till statlig planekonomi). Här har MSNBC ett klipp om en sådan stad. Onekligen en cool turiststad och jag hade hellre åkt till den än till en vilda västern-stad, men helt uppenbart så kan ett system där staten bygger städer på det här sättet inte fungera. Ett land som faktiskt har en slags planekonomi kombinerat med stor fattigdom borde prioritera sina utgifter bättre. Annars framstår förstås den amerikanska kapitalismen betydligt mer fördelande välfärdsaktig än kinesisk planekonomi någonsin kan framstå:
Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy
Källa: DN
Se även tidigare inlägg:
Jon Huntsman om sin presidentkandidatur 20110623
Donald Trump om saker och ting 20110510
Hu Jintaos USA-besök 20110120
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar