fredag 1 juli 2011

Pawlenty om sina bottensiffror

En ny opinionsundersökning gjord av Fox News visar att Mitt Romney leder det republikanska fältet med 18% följt av Rick Perry med 13%, Michele Bachmann med 11%, Rudy Giuliani med 10%, Sarah Palin 8%, Ron Paul 7%, Herman Cain 5%, följt av Tim Pawlenty, Newt Gingrich och Jon Huntsman på 3%.

För Pawlentys del - som länge varit favorittippad av utomstående bedömare - är det förstås förödande siffror. Här kommenterar han saken på Fox News, och förklarar att han dels är en av de mindre kända kandidaterna samt att processen bara börjat:



Pawlenty har förstås rätt i att detta bara är början på processen - men han har fel i att han skulle tillhöra de mindre kända kandidaterna. Herman Cain är avsevärt mindre känd än honom - och han har förberett sig betydligt längre än te x Michele Bachmann (för att inte tala om Rick Perry). Därför är hans siffror förödande och visar att det är något med hans kampanj som inte stämmer.

Exakt vad detta är, är inte helt enkelt att utröna. Pawlenty har nämligen på pappret allt som behövs för att faktiskt kunna vinna en bred republikansk anhängarskara. Han tillhör partiets evangelikala fålla, har de utrikespolitiska åsikter partiet definierade sig med under George W. Bushs presidentperiod, har en konservativ syn på ekonomin, ett lyckat guvernörskap bakom sig och en organiserad kampanj. Det till trots hamnar han jämte Gingrich (som inte har en organiserad kampanj) och Huntsman (som, hur mycket han än önskar att religion inte vore en faktor, helt enkelt inte kommer att vinna de evangelikala republikanernas gunst).

Min tes är att Pawlenty är lite för tråkig och utstrålar en stor portion bristande livserfarenhet. I amerikansk politik är karisma och förmåga att koppla till väljare en essentiell nödvändighet. Något Obama gjorde utmärkt 2008, och Bush gjorde utmärkt innan honom, och Clinton utmärkt innan dess. Pawlenty har emellertid inte samma personliga dragkraft som te x Michele Bachmann, Herman Cain, Rick Perry eller Sarah Palin. Inte heller kan han profilera sig med hjälp av kunskap eller ideologi på samma sätt som mindre karismatiska kandidater som te x Gingrich eller Ron Paul. Därför kommer han förmodligen att få det svårt. Och att tiden skulle vara på hans sida är allt annat än säkert.

Se även tidigare inlägg:

Bachmann knappar in på Romney i Iowa 20110626

Sammanfattning av GOP-debatten i New Hampshire 20110621

Inga kommentarer: