onsdag 7 september 2011

Muslimers förtroende för USA har minskat sedan 9/11

Muslimvärldens förtroende för USA har minskat sedan 9/11 och i synnerhet sedan invasionen av Irak 2003 - något CNN här rapporterar om:



Den muslimska världens anti-amerikanism beror förstås i första hand på att vänsterdiskurser om "amerikansk imperialism" fått fäste i muslimvärlden, något europeiska och amerikanska vänsterakademiker inte varit sena att mer än gärna exportera. Diskurser som passat som handen i handsken på de radikala islamisterna som sedan vävt dessa samman med sin egen teologi och världsbild som i sin kritik mot USA blandat sina teologiska doktriner med vänsterideologisk kritik av amerikansk utrikespolitik. Bin Ladin gillade te x att referera till Michael Moore.

Den sammanblandningen av har sedan stärkts av att politiker som Barack Obama uppträtt ungefär som att USA innan han själv tillträdde också varit just en anti-muslimsk imperialistisk stormakt. Det är förstås inte sant. Och en mängd afrikanska länder som är allergiska mot allt vad imperialism heter har inte uppfattat USA som imperialistiskt vare sig under eller efter Bushs presidentperiod. Inte heller har de asiatiska länderna uppfattat USA så. Bilden av USA:s imperialism finns hos europeiska vänsterakademiker - och inom muslimvärlden, där de radikala islamisternas teologi och kritiska förhållningssätt till allt som inte är islam gjort att de uppenbart felaktiga vänsterdiskurserna har kunnat leva kvar.

Det bästa sättet att motarbeta anti-amerikanismen i muslimvärlden är såldes att fortsätta stödja moderata muslimska länder och verka för demokratisering i den regionen, vilket USA gjort i mycket högre utsträckning än Europa har gjort - såväl under- som efter Bush. Därefter att fortsätta konfrontera militant islamisk teologi - något amerikanska konservativa ständigt gör, medan detta här i Europa betraktas med stor skepsis och avfärdas som islamofobi. Samt att konfrontera de vänsterdiskurser som anti-amerikanska europeiska (och liberala amerikanska) författare spottar ur sig och sprider.

Se även tidigare inlägg:

Robert Spencer om myten om islamisk tolerans 20110831

Inga kommentarer: