torsdag 1 mars 2012

Jonas Sjöstedt väljer USA framför Kuba och säger nej till Europakten

Jag stöder inte Vänsterpartiet, men jag gillar dess nye partiledare Jonas Sjöstedt - inte bara för att han är norrlänning (precis som socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven, som - likt Centerpartiets tidigare ledare Maud Olofsson - har rötterna i min egen hemstad Örnsköldsvik), utan också för att han faktiskt har en mer vettig syn på saker och ting än många av hans partikamrater. Sjöstedt betecknar sig inte som kommunist och verkar ha gjort ett ganska tydligt brott med vänsterns gamla kommunistromantik, och hyser heller inte vänsterns klassiska USA-hat.

Sjöstedt har också bott ett antal år i USA - visserligen i New York (en stad svenska vänsteraktivister brukar uppskatta) men New York är helt uppenbart en central del av USA. På frågan från DN om vilket land som mest var en diktatur, Kuba eller USA svarar Sjöstedt självklart:

Det är självklart så att Kuba är en politisk diktatur och att USA, trots alla sina brister, är en politisk demokrati, sade Sjöstedt.


Han framhöll även att det är viktigt att slå fast att även Israel är en demokrati.

– Även om man är kritisk till deras ockupationspolitik och de nya munkavlelagar som är på väg, så är det viktigt att slå fast att Israel är en demokrati med en mycket livlig intern debatt, sade Sjöstedt.


Båda påståendena är förstås - eller borde åtminstone vara självklara för alla seriösa betraktare. Så har dock inte alltid varit fallet inom Vänsterpartiet och vändningen med Jonas Sjöstedt är mycket välkommen. Medan Sjöstedt - i mina ögon - får en mängd politiska saker om bakfoten, så har han till skillnad från alla allianspolitiska ledare fått Sveriges för närvarande viktigaste fråga rätt: ett tydligt nej till EMU och ett lika tydligt nej till EU. Vilket förstås också innebär ett nej till den annalkande Europakten, som Sjöstedt avfärdar på följande utmärkta sätt:

Inget tyder på att Eurokrisen löses av den nya pakten. Ingen vinner på att Sverige försöker hoppa på Titanic som stadigt styr mot isberget.


Sjöstedts syn på Europafrågan (och hans syn på USA kontra Kuba är också ett plus i kanten) innebär att han, trots alla sina brister och trots att man kan vara kritisk till hans partis sakpolitik, är en av Sveriges för närvarande mest klarsynta ledare. Vänstern har i mitt tycke fel i nästan allt ifråga om utrikespolitik - men ifråga om EU och EMU är de det parti som längst fått saken mest rätt.

Vilket i sig säger ganska mycket om Sverige och den aningslösa svenska allianspolitiken. Medan Storbritannien räddats av en konservativ premiärminister som utifrån konservatismens enkla frihetsprinciper är skeptisk till hela det centraliserade eurobygget - så finns ingen sådan ledare i Sverige. Och bland annat därför är det faktiskt tur att Vänsterpartiet finns och gör sin röst tydligt hörd i denna fråga.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 14: Daniel Hannan 20120212

David Cameron - Europas nya räddare 20111213

Daniel Hannan om Europas ekonomiska kris 20111007

Pat Condell om behovet av en europeisk revolution 20110826

"The New Road to Serfdom" av Daniel Hannan 20101208

-------------

EU-ledare besöker Obama 20111129

Inga kommentarer: