tisdag 6 augusti 2013

Rättegången mot Fort Hood-mördaren börjar

Idag inleds militärrättegången mot den tidigare armépsykiatrikern Nidal Hasan som 2009 sköt ihjäl 13 amerikanska soldater på militärbasen Fort Hood. Hasan riskerar dödsstraff, men vad som gör rättegången mest speciell är att den åtalade sparkat sina försvarsadvokater och uppträder som sin egen försvarare - något han dock inte gör med avsikt att komma undan, han inledde nämligen med att säga:

"The evidence will clearly show that I am the shooter," och han fortsatte sedan med att förklara att han i det pågående kriget först hade varit på fel sida, men sen bytt till den rätta (dvs talibanernas): "Witnesses will testify that war is an ugly thing. Death, destruction and devastation are felt from both sides, from friend and foe. Evidence from this trial will only show one side. I was on the wrong side, but I switched sides,"


En av de mer känslomässigt besvärliga bitarna med rättegången är inte att Hasan för sin egen talan utan att han också i egenskap av sin egen försvarsadvokat också kommer att ha rätt att inkalla vittnen, te x offer som sårades i massakern och utfråga dem. Här har NBC ett inslag om den inledda rättegången:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyJag vill i sammanhanget också rekommendera min intervju med min nätkompis Brian Baumgartner, som tränade i Fort Hood och var bekant med en av mordoffren vilket han pratar om i vår 21:a podd.

Källor: NBC, SVD

Se även tidigare inlägg:

Fort Hood-mördarens morbida budskap 20130728

---------------

Podd 21: Irakkriget ur en veterans perspektiv, George W. Bushs presidentcenter 20130520

Inga kommentarer: