torsdag 17 februari 2011

Guvernör Walker och fackprotesterna i Wisconsin

Den 2 november förra året vann den 43-årige republikanen Scott Walker guvernörsvalet i Wisconsin. Med bara en och halv månad som guvernör har han dock rivit upp himmel och jord i delstaten efter att i fredags presenterat ett lagförslag om att riva upp kollektivförhandlingsrätten för nästan alla statsanställda i delstaten. Guvernör Walker motiverade förslaget med att Wisconsin står i en ekonomisk budgetkris och om detta - som bl a innefattar att statsanställda från och med den 1 april ska bidra med 5.8% av sina löner för att täcka pensionskostnader och mer än dubbla sina bidrag till sjukförsäkring, vilket beräknas ge staten 30 miljarder dollar i intäkter under kommande budgetår - så kommer man att tvingas säga upp 12 000 statsanställda.

Här är ett nyhetsinslag från i fredags där Scott Walker presenterar sitt förslag:



Förslaget väckte dock genast protester och stora demonstrationer har hållits mot förslaget. I tisdags samlades 13,000 demonstranter i huvudstaden. Motståndarna menar också att detta bara är en ursäkt för guvernör Walker att slå ner på fackföreningarna - Wisconsin lider i själva verket menar de, inga ekonomiska brister som skulle kräva sådana här åtgärder.

Känslorna går således heta. En av de som är mycket upprörda är MSNBC:s Ed Schultz, som här rapporterar om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här ett annat inslag där Schultz är än mer upprörd:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



I går röstade dock den av republikanerna kontrollerade kongressen igenom förslaget. Här har Fox News ett inslag om saken där saken ses ur främst regeringens perspektiv:



De fortsatta händelserna i Wisconsin och hur detta kommer att hanteras av president Obama kommer att bli mycket intressanta att följa.

Källor: MSNBC, Greenbay Press Gazette

Inga kommentarer: