onsdag 17 augusti 2011

Den islamiska slavhandeln i Afrika - en 1300-årig historia

Politiskt inkorrekt har här snappat upp en utmärkt dokumentär om den islamiska slavhandeln i Afrika som pågått i 1300 år - vilket kan jämföras med västvärldens 400-åriga slavhandel. Den islamiska slavhandeln pågår dessutom fortfarande.

Historiens alla världsimperier har använt sig av slavar. I det kristna romerska riket uppkom tankar på att även slavar borde behandlas värdigt (något det i bibelns nya testamente går att läsa en hel del om). De moderna europeiska imperierna brukade sig också av slavar - men stegvis föddes åter tanken - utifrån kristna dogmer och en kristen människosyn - på att slaveri var förkastligt och icke-förenligt med den västerländska civilisationen eftersom det stred mot civilisationens kärna. Abolitionsrörelsen i Europa och USA präglades drevs i stor utsträckning på av specifika fundamentalistiska kristna rörelser som fördömde slaveriet.

Så har inte varit fallet i Islamvärlden där slavar från Afrika är en integrerad del av den islamiska historien. Trots detta fokuserar västerländska akademiker nästan helt på triangelhandeln och det amerikanska slaveriet. Detta slaveri var förstås som allt annat slaveri förkastligt. Men europeiska stormakter är inte de enda som burit vidare den historiska traditionen av slavarbete. Muslimvärlden har det också - och i högre utsträckning än västvärlden, eftersom västvärlden trots alla vedervärdigheter som skett likväl har haft en inomboende bromskloss som begränsat människomissbruket på sätt som av teologiska orsaker inte gjorts på samma sätt i den islamiska historien. Ta därför en titt på denna mycket intressanta dokumentär:



Se även tidigare inlägg:

Det "Nya Egyptens" förföljelse av kopterna 20110807

Inga kommentarer: