onsdag 17 augusti 2011

Obama betraktar Breivik-typer som större hot än Al Qaida

Obama intervjuades igår av Wolf Blitzer på CNN där han talade om arbetslösheten, 2012-kampanjen, Rick Perry och en hel del annat. Men han talade också om hotet från terrorismen där han förklarade att det han nu var mest bekymrad över var en attack från en enstöring (lone wolf) - likt vad som skedde i Norge - snarare än en storskalig attack från Al Qaida.

Här är intervjuklippet:



SVD skriver också här om saken. Jag instämmer helt med Obama ifråga om att det stora hotet i dagsläget utgörs av enstöringar drivna av extremistiska ideologier snarare än av storskaliga operationer.

Den fråga som dock bör ställas är vilka extremistiska enstöringar som utgör det största hotet - och där står ett faktum helt klart: enskilda terrorister inspirerade av islamisk extremism är ett mycket större hot än enskild extremism från människor som Anders Breivik.

Min rubrik på detta inlägg är något missvisande eftersom den indikerar att Obama menade att Breivik-dåd var ett större hot än Al Qaida. Riktigt så sa han inte. Han utvecklade inte resonemanget och gav ingen förklaring till vilka typer av enskilda extremister han ansåg utgöra det största hotet - men istället för att nämna Norge borde han ha kunnat nämna något av de otaliga tillfällen när islamistiska extremister i hans eget hemland genom terrordåd orsakat död och lidande. Att han istället valde att ge Norge som exempel gör att han ställer saken öppen för att han faktiskt tror att hot från människor som Anders Breivik är lika stora och samhällsfarliga som hot från enskilda militanta islamister. Och så är förstås inte fallet.

För medan allt indikerar att Breivik agerade på egen hand - utan stöd från vare sig islamkritiska organisationer, politiska partier, eller nationer - så agerar de enskilda islamistiska terroristerna inom ramarna för Al Qaidas teologi, och får ofta stöd från organiserade terroristgrupper vilka ofta också inspirerat de enskilda terroristerna. Det gör hotet från radial islam mycket större än hot från sådana som Anders Breivik. Förhoppningsvis förstår Obama den saken. Det bästa vore dock om USA fick en president som med bestämd säkerhet förstår det.

Se även tidigare inlägg:

Pat Robertson intervjuar Robert Spencer 20110805

Hur islamiseringen av Europa gestaltar sig 20110805

Varför SSU:s ljusmanifestation plötsligt blev meningslös 20110730

Robert Spencer försvarar sig 20110729

--------------

Bill O Reilly tar ton mot pratet om den "kristna extremismen" 20110726

Inga kommentarer: