söndag 7 augusti 2011

Det "Nya Egyptens" förföljelse av kopterna

PI länkar här till en dokumentär om de kristna kopternas situation i Egypten sedan den demokratiska revolution i landet som störtade Mubarak. Då stod kristna och muslimer sida vid sida för att få se sitt land demokratiseras - sedan dess har dock muslimsk förföljelse- och förtryck av de kristna ökat, vilket är mycket oroväckande och visar vad som oftast brukar bli fallet för kristna minoriteter i muslimska majoritetssamhällen: de blir förföljda. Och hårt förföljda.



I den svenska debatt som på sistone uppstått om islam och kristendom finns i princip inga jämförande analyser. Båda religionerna betraktas som ungefär likadana, där man menar att extremism kan uppstå inom båda religioner (något man menar att te x både Bin Ladin och Breivik visar). Utan att nu gå in på felaktigheterna med en sådan framställning så går det enkelt att förklara skillnaden med en annan jämförelse:

Nazism och liberalism är två skilda ideologier. Och väldigt få betraktar ideologierna likadana. På frågan vilken av dessa ideologier som lättast kan frammana våld och extremism, så är svaret för de flesta svenskar enkelt. På samma sätt som ideologier skiljer sig åt och kan få ytterst skilda politiska konsekvenser, så skiljer sig också religioner åt, och kan också de få ytterst skilda politiska konsekvenser.

Kristendom och islam är inte likadana religioner. Jesus och Mohammed var ytterst olika. De predikade olika saker och agerade på helt olika sätt - och utifrån den förutsättningen blir förstås också deras religioner, trots yttre likheter, lika olika.

Se även tidigare inlägg:

Islamister i Egypten mördar för att stänga sprit- och kaffeaffär 20110330

Egyptens kristna kopter inför en osäker framtid 20110223

Egyptens armé stormar kristet kloster 20110227

Inga kommentarer: