måndag 24 december 2012

Förändringar i Hollywoods vapenglorifiering diskuteras

På NRA:s presskonferens förklarade Wayne LaPierre att uppväxande ungdomar tar till sig 16 000 mord via media, när de fyllt 18, och att en förändring behövs i amerikansk mediakultur. Fler har snappat upp samma spår (ett spår den kristna högern drivit i årtionden) - här har NBC ett inslag om saken, där man dock felaktigt hävdar att Hollywood-stjärnorna kampanjat för mer vapenrestriktioner i filmproduktion, medan den ad som hänvisades till mer syftade till fler förbud mot riktiga vapen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Enkelt förklarat: Vapen-förespråkare skyller på Hollywood, och Hollywood skyller på vapen-intresserade. Både NRA och Hollywood har viktiga roller att spela i denna debatt. NRA bör tillåtas fullt ut diskutera vad amerikanskt vapenägande faktiskt innebär - vilket de vet bättre än några andra (och medias stora okunnighet om NRA har tydligt framkommit de senaste dagarna). Hollywood bör diskutera vikten av en utvecklad filmkultur, och varför vapen på film har väldigt lite att göra med riktigt våld (med stor sannolikhet ser de gängmedlemmar etc, som brukar våld vardagligen väldigt lite film) - medan majoriteten av dem som ser mycket film med väldigt stor sannolikhet brukar väldigt lite våld.

Men vare sig NRA eller Hollywood börjar i min mening i rätta ända: problemen med amerikanska skolmassakrer beror vare sig på amerikanska vapennördar, eller våldsamma Hollywood-filmer. Och det ter sig mycket avlägset att en förändring i vare sig det ena eller det andra skulle förändra något alls.

Se även tidigare inlägg:

ABC TW: Asa Hutchinson om NRA:s skolskyddsprogram, budgetstupet 20121223

Inga kommentarer: