måndag 24 december 2012

Stora protester mot CNN:s Piers Morgans vapenkritik

Ett upprop som kräver att den brittiske CNN-journalisten Piers Morgan utvisas pg a att denne ifrågasatt amerikaners rätt att bära vapen, har för närvarande samlat in 31,635 namn, vilket innebär att Vita Huset, på sin förslags-sektion på Vita Husets hemsida, måste kommentera saken (gränsen för det gick vid 25 000 namn). Begäran till utvisning skickades in av Kurt Nimmo från (den av konspirationsintresserade bekanta) infowars.com, och lät som följande:

British Citizen and CNN television host Piers Morgan is engaged in a hostile attack against the U.S. Constitution by targeting the Second Amendment. We demand that Mr. Morgan be deported immediately for his effort to undermine the Bill of Rights and for exploiting his position as a national network television host to stage attacks against the rights of American citizens.


Här på Vita Husets hemsida kan petitionen läsas, såväl som antal undertecknade namn.

Det var efter att följande konversation mellan Piers Morgan och Gun Owners of Americas VD Larry Pratt (Gun Owners of America är ännu mer vapenförespråkande än NRA och har 300 000 medlemmar), där Morgan sa om den sistnämnde, som uppropet började:

“You’re an unbelievably stupid man, aren’t you?"


Och vidare:

"You have absolutely no coherent argument. You don’t actually give a damn about the gun murder rate in America.”
Piers Morgan var givetvis den som argumenterade lågt. Och han utgör ännu ett av många utmärkta exempel på att den konstruktiva debatt om USA:s tragiska skolskjutningar förs av NRA och dess medorganisationer - inte av liberaler. Och inte av liberala britter.

Med det sagt bör Morgan inte utvisas. Inte för att USA inte har varit hårda mot brittiska diplomater och journalister tidigare (jag läser för närvarande en mycket intressant bok om USA:s diplomatiska förhållande till Storbritannien under inbördeskriget) - utan för att Piers Morgan i sig själv knappast utgör något hot mot det andra konstitutionstillägget. Han utgör bara en av många röster och åsikter om saken.

Däremot var hans sätt att argumentera givetvis mycket lågt och petitionen fyller en symbolisk vikt, och gör en poäng i att icke-amerikaner bör vara försiktiga ifråga om att ifrågasätta USA:s författningsdokument. Något USA aldrig gillat historiskt, och helt uppenbart fortfarande inte gör.

Det verkliga hotet mot den amerikanska konstitutionen kommer dock idag givetvis inte från brittiska journalister, eller ens från organisationer som EU eller FN - utan från amerikanska liberaler, med sin progressiva tolkning av konstitutionen. Vad som håller dessa i schack är dock att det finns en stark gräsrotsrörelse, som gör att liberala politiker (som Barack Obama eller Bill Clinton före honom) oftast försöker hålla, eller inser att de bör hålla, en fot i varje läger, och således aldrig skulle glida iväg riktigt till samma ståndpunkter som Piers Morgan.

Källor: Huffington Post, Inquisitr, SVD, SVD

Se även tidigare inlägg:

Amerikansk marinsoldat volontärvaktar sina barns skola 20121224

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skicka hem saxaren! Journalister skall rapportera inte bedriva politik. Tänk om det vore så i Sverige också!

Peter sa...

Intressant tolkning av vapendebatten i USA. NRA skulle vara den enda institution som för en vettig debatt om vapnens vara eller inte vara. Liberalerna skulle vara hotet.
Nu är det väl ändå så att diskussionen om vapens vara eller ej utifrån den konstitutionella skrivningen står och har stått länge under lupp. Tolkningarna är flera. Alltifrån NRA som anser att man skall få ha vilka vapen som helst till dom som totalt motsätter sig att privatpersoner skall få ha vapen.