torsdag 31 december 2015

Bloggåret 2015 och vad som väntar 2016

2015 övergår snart till 2016 och det är dags för Amerikanska nyhetsanalysers nu mycket traditionsenliga tillbakablick på det gångna året.

1. Presidentvalcykeln inför 2016 sätter igång


Vi har under året följt den pågående presidentvalprocessen inför presidentvalet 2016 noggrant, i synnerhet genom vår löpande podcastserie om ämnet.

Vi följer både republikanerna och demokraterna, men med främsta fokus på republikanerna eftersom dessa länge skildrats ensidigt och vinklat i svensk media. Samt pg a att vi inspireras av- och förespråkar amerikansk konservatism. Så här följer därför några rader om det republikanska primärvalet så här långt.

Förlorarna:

Den 16 december 2014 pålyste Jeb Bush att han ämnade utforska möjligheterna att kandidera inför presidentvalet 2016. Vilket för hans del i princip var detsamma som att pålysa en kandidatur.

Bush blev direkt den tydliga frontrunnern. En opinionsundersökning a CNN/ORC i slutet av december 2014 visade att Jeb Bush hade hela 23% stöd av republikanerna; på andraplats kom Chris Christe med 10%; Ben Carson 7% och Rand Paul och Mike Huckabee på vardera 6%.

En temporär skugga skulle dock komma att kastas över den mycket potentiella Bush-kampanjen, när Mitt Romney - republikanernas kandidat i presidentvalet 2012 - höll ett tal i mitten av januari, på RNC:s vinterkonferens i Coronado, Kalifornien, där han förklarade hur viktigt det var att republikanerna tog tillbaka Vita Huset.

Det tolkades som att Romney övervägde en ny presidentkandidatur, vilket i så fall skulle innebära en allvarlig utmaning mot Jeb Bushs utsikter att bli partiets fanbärare. Den 22 januari träffades de två i Utah, en träff som planerats sedan långt tidigare. Och många hade förstås viljat vara en fluga på väggen i de samtal som fördes.

Spekulationerna fortsatte dock, men den 30 januari lät Mitt Romney till slut meddela att han inte tänkte ställa upp. Detta fick Bush-kampanjen att andas ut, och Jeb Bush skrev på Facebook:

Mitt is a patriot and I join many in hoping his days of serving our nation and our party are not over. I look forward to working with him to ensure all Americans have a chance to rise up.


Jeb Bushs kandidatur skulle dock få många betydligt svårare utmaningar. Marco Rubio - senatorn från hans egen hemstat Florida, och hans tidigare lärjunge - kastade även han sig in i presidentleken, till Bush-kampanjens irritation. Därtill affärsmogulen Donald Trump som under sommaren kom att suga ut syret från alla andra kandidater, inklusive Bush. Och när debatterna väl började under hösten, så visade sig Bush vara betydligt svagare än vad ryktet gjort gällande.

2015 var inte Jeb Bushs år. Men han har fortfarande en viss chans kvar. Andra kandidater som misslyckades var Wisconsins guvernör Scott Walker - en person minst lika omtalad som Bush - som emellertid drog sig ur den 21 september. Det hade i ett tidigare skede även Texas guvernör Rick Perry gjort, som aldrig lyckades skaka av sig floppen från sitt kandidatursförsök 2012.

Inte heller Mike Huckabee, vinnaren av primäralet i Iowa 2008 och länge en av de evangelikalas stora favoriter, lyckades komma ens tillnärmelsevis i närheten av 2008 års framgångar.

Huckabee lät redan den 3 januari pålysa att han slutade på Fox News för att istället överväga en presidentkandidatur. Till slut pålyste han att han ämnade kandidera. Från början såg utsikterna att vinna de evangelikala ganska lovande ut. Men han skulle snart få konkurrens, i synnerhet av Texas-senatorn Ted Cruz, som den 23 mars blev den förste kandidat att formellt pålysa sin presidentkandidatur, något han gjorde från det evangelikala/baptistiska Liberty University i Virginia. Huckabee skulle därefter få konkurrens även av Rick Santorum, Marco Rubio och även Rand Paul om de evangelikala, och i takt med att 2015 närmar sig sitt slut, verkar hans chanser mycket små att göra en repris av 2008.

Inte heller Rand Paul har fått något direkt lyft 2015. Hans stjärnpolitiker-status bland te-party-rörelsen och även bland de klassiska libertarianerna har sjunkit. Och dessa idéer om utrikespolitik, som varit en av Rand Pauls riktiga nischer, har helt enkelt fått stå tillbaka för mer klassisk- alternativt neokonservativ republikansk utrikespolitik som utvecklats som en respons på utvecklingen i världen, med ISIS, terrorism och annat som alltfler amerikaner nu insett att USA inte kan förhålla sig passiva till.

Vinnarna:

Men om det hade gått dåligt för de kandidater där förväntningarna var höga, så blev 2015 en enorm succé för de kandidater där förväntningarna i princip var obefintliga.

Ben Carson, den svarte läkaren mest känd för att varit först i världen med att dela på ett par siamesiska tvillingar, blev och omtalad i konservativa kretsar efter att han den 7 februari deltog på Vita Husets nationella bönefrukost.

I sitt tal var han ungefär på samma sätt som han varit under sin nuvarande presidentkampanj och tog på ett oväntat öppet sätt ton mot vad han ansåg vara fel med Obamas politik, och var inte rädd för att inte vara "politiskt korrekt".

Den 3 maj i år pålyste han också sin presidentkandidatur, i ett ganska långrandigt tal, på ett sätt som helt enkelt skulle visa sig känneteckna hans personlighet. Somliga (däribland jag) skulle finna det mycket tråkigt, men under sensommaren och framåt skulle en mängd republikanska väljare finna Carsons lugna framtoning så tilltalande att han trots diverse taltabbar i slutet av oktober blev partiets nya frontrunner i en opinionsmätning.

Orsaken till detta kan med stor sannolikhet berott på kandidaten som var Carsons personlighetsmässiga motsats. Donald Trump.

Donald Trump - den bombastiske affärsmogulen från New York - lät i mitten av juni meddela att även han tänkte ställa upp i primärvalet. Till en början betraktades han som en uppstickarkandidat som de flesta bedömare menade skulle kunna väcka folks nyfikenhet och medias intresse över sommaren, men inte mycket längre än så.

Efter den första primärvalsdebatten där han fick stort utrymme pg a stark opinionsvind i ryggen och medias konstanta belysande av hans många provokativa uttalanden, stod det snart väldigt tydligt att han var allt annat än en fluga. Det republikanska primärvalsracet hade plötsligt helt börjat handla om vem- om ens någon republikansk kandidat skulle kunna sänka Trump.

En av de tidiga favoriterna som inte lyckades var Wisconsins guvernör Scott Walker. En långtida te-party-favorit som både vunnit omval och återkallningsval i den starkt delade delstaten, och även lyckas sanera delstatens budget, men nu fick se sig själv bli överkörd av Donald Trump, meddelade i samband med att han avbröt sin presidentkampanj i slutet av september, att det var av yttersta vikt att partiets andra kandidater såg till att Donald Trump inte blev republikanernas fanbärare.

Inget tycks dock riktigt bita på Trump, och i slutet av 2015 så tyder faktiskt väldigt mycket på att han har goda chanser att vinna primärvalet eftersom hans nationella ledning är mycket stor. Men i akt bör förstås också tas att det är delstaterna som väljer kandidater, och den första primärvalsstaten Iowa tyder det mesta på att Trump inte vinner. För att hans starka nationella stöd ska vara av värde måste han lyckas med att omvandla det till ett lika starkt stöd även i de enskilda delstaterna, och om han klarar det är inte alls säkert. Helt klart är han dock den stora republikanska vinnaren 2015 - och starkare vinnare än Ben Carson. För när allt kom omkring, så tycks fler ändå föredra Trumps tornado framför Carsons coollugn.

2. Republikanerna tar över Senaten


2015 har dock inte enbart inneburit presidentvalspolitik. 2014 vann republikanerna mellanårsvalen och tog i början av 2015 också över Kongressens andra kammare, Senaten.

Senator John McCain (som var republikanernas presidentkandidat 2008) kunde nu efter en lång tid inta sitt drömjobb som ordförande för Senatens Armed Services Committee.

En annan sak var att Representanthusets republikanske ordförande John Boehner, i slutet av september lät meddela att han ämnade gå i pension snarast möjligt.

Efter att republikanernas majoritetsledare i Representanthuset, Kevin McCarthy hoppat av sin kandidatur för att efterträda Boehner, ställde många frågan om republikanerna verkligen hade någon tillräckligt stark personlighet med tillräcklig erfarenhet för att leda Representanthuset?

Snart började Paul Ryan föras på tal - ordförande för Representanthusets budgetutskott och Mitt Romneys vice-presidentkandidat 2012, men som däremot redan i januari tackat nej till att ställa upp i det republikanska primärvalet för att försöka bli presidentkandidat.

Efter en del betänketid och löfte om att få republikanernas stöd i ordförandeskapet tackade Ryan till slut ja, och valdes i slutet av oktober till ny ordförande.

3. Terrorismen kryper in- och slår till i Europa


Men 2015 var även ett år när världen, och i synnerhet vi i Europa skulle få se den terrorism som präglat USA ända sedan den 11 september 2001 krypa riktigt nära även in på våra knutar.

Det började i Frankrike i januari, och fortsatte sedan i Frankrike i både juni och november. Det första terrordådet inträffade den 7 januari i Paris, där redaktionen för satirtidningen Charlie Hebdo blev ett av de primära målen pg a teckningar föreställande profeten Mohammed.

Sammanlagt dödades 20 människor och terrorismen hade plötsligt krupit kusligt nära ett Europa som åtminstone på folklig nivå länge betraktat sig som mindre utsatta än amerikanerna betraktat sig. I ett Europa där politikerna länge distanserat sig från USA:s krig mot terrorismen, tog Frankrikes premiärminister Manuel Valls nu ton, och sa:

“It is a war against terrorism, against jihadism, against radical Islam, against everything that is aimed at breaking fraternity, freedom, solidarity,”


Med dådet visade dock ISIS att de kunde inspirera till terrorism långt utanför Kalifatets geografiska gränser i Syrien och Irak, något jag en tid efter dåden poddpratade om tillsammans med Per Gudmundson, från SvD.

I juni utfördes en andra attack, på en gasfabrik i samhället Saint-Quentin Fallavier nordväst om alpinstaden Grenoble. En man halshöggs och flera skadades. Gärningsmannen Yassine Salhi var en fransk muslim av nordafrikansk härkomst och myndigheter bedömer att han går att koppla till ISIS.

Fredagen den 13 november skulle det hända i Frankrike en tredje gång. Också denna gång i Paris, och också denna gång ISIS. Nu dödades hela 130 personer i ett av de största terrordåden i Europa.

Några veckor senare skulle videodagböcker från Abdelhamid Abaaoud - hjärnan bakom attacken - börja florera på Internet, där terroristen skryter om hur han som EU-medborgare kunde utnyttja Europas öppna gränser.

Men många terrordåd inträffade såväl före som efter händelserna i Paris. Den 27 januari dödades 9 människor i en attack mot ett hotell i Libyen. En av offren var amerikan. ISIS tog på sig dådet.

Och den 14 februari utfördes en terroristattack i Köpenhamn mot ett event där den svenske konstnären Lars Vilks deltog. Två personer dödades, varav en var en judisk vaktmästare vid en synagoga. Gärningsmannen Omar El-Hussein, som också sköts ihjäl, hade svurit trohet till ISIS.

I slutet av mars utförde ISIS också omfattande bombdåd mot moskéer i Jemen, där minst 120 personer omkom, och i mitten av april ett stort bombdåd i Afghanistan, och i mitten av maj en moské i Saudiarabien, och i juni en shiitisk moske i Kuwait, och man visade nu tydligt att man inte bara ville bygga ett kalifat i Syrien och Irak utan också expandera och ta över vad som tidigare primärt varit Al Qaidas terroristmetoder.

I början av maj inträffade också en terroristattack i USA, mot ett yttrandefrihetsevent i Texas, anordnat av de konservativa islamkritikerna Pamela Geller och Robert Spencer. De två terroristerna var dock de enda som dödades, tack vare en snabb polisinsats. Det misslyckade attentatet hindrade dock inte ISIS från att utfärda nya hot mot Pamela Geller.

Den 2 december utfördes också en omfattande terroristattack i San Bernardino, Kalifornien. 14 personer dödades av två muslimer som svurit trohet till ISIS. Det var det värsta terroristdådet i USA sedan 9/11-attacken.

4. ISIS gör framsteg och stöter på bakslag


Islamiska Staten (ISIS) som 2014 tog över stora delar av Syrien och Irak och då utropade ett kalifat, fortsatte under 2015 med sina vidriga avrättningar.

I januari lät ISIS en pojke utföra avrättningen av två tillfångatagna ryssar; Och i januari halshögg ISIS också två japanska fångar; i februari visade man upp kurdiska Peshmerga-soldater i burar, som möjligtvis var tänkta att brännas levande.

ISIS tog även över historiska platser med stor kulturell förödelse som konsekvens. I mars lät man med bulldozrar förstöra resterna av den 3 000 gamla staden Nimrud; I maj intog man den historiska staden Palmyra i Syrien, där lät man sedan spränga det nästan 2000 år gamla Baalshamin-templet, och halshugga den 82-årige UNESCO-arkekolog som arbetat på platsen.

Men ISIS stötte under 2015 också på bakslag. I november dödade USA den ökände "Jihad John" - den brittiska man som deltagit på flera av ISIS' morbida halshuggningsvideos. Och i slutet av december återtog den irakiska armén staden Ramadi som ISIS behärskat sedan maj.

2015 visade att kriget mot terrorismen inte var över. Men nu hade det blivit ett krig även i Europa började ta på högsta allvar. Jag gjorde också en podcastserie om de teologiska rötterna till den globala jihadismen: "Västvärldens möte med militant islam" - en i Sverige väldigt unik serie, som kort sammanfattas i den sista delen.

5. Flyktingarna


Krigen i Mellanöstern, och i synnerhet kriget i Syrien, skulle under 2015 också komma att innebära stora flyktingströmmar, som satte ett Europa med öppna gränser på svåra prov.

Sverige och Tyskland svarade till en början med öppna armar, medan länder som Ungern var betydligt mer tydliga med att gränserna behövde vara stängda. Europa - och i synnerhet EU-projektet - kastades in i ännu en kris som fortfarande pågår.

6. 70 år sedan Andra världskrigets slut


Men 2015 var också ett historiskt år, när många minnesstunder, eller firanden ägde rum. Dels firades 70-årsslutet efter segern mot Nazityskland och Japan under andra världskriget.

Något jag pratade med den svenske militärhistorikern Lars Gyllenhaal om, i mars månad. I januari intervjuade jag också Isak Abramowitz från Judiska församlingen i Stockholm, där man då hedrade 70-årsminnet av befrielsen av det tyska koncentrationslägret i Auschwitz.

Och under sommaren skrev jag själv en bok, om mina egna kopplingar till andra världskriget.

7. Iranavtal och klimatavtal


2015 blev också ett år där två storpolitiska avtal kom till stånd. Dels lyckades Obama-administrationen i juli sluta ett avtal med Iran, för att förhindra Iran från att utveckla kärnvapen.

Israels premiärminister hade länge lobbat för att stoppa avtalet, bland annat i sitt stora tal inför den amerikanska kongressen. När avtalet ändå slöts uttryckte han stor besvikelse och sa att det var ett historiskt misstag.

Även de flesta republikaner var mycket kritiska.

Utöver avtalet med Iran lyckades Obama-administrationen tillsammans med världens nationer också sluta ett klimatavtal, på klimatkonferensen i Paris. Ett avtal där republikanerna också där var mycket skeptiska, med goda möjligheter att också stoppa USA:S del av avtalet från att godkännas i Kongressen.

8. Andra händelser


Det var en kort sammanfattning av de ur ett amerikanskt perspektiv stora händelserna 2015. Många fler saker hade förstås kunnat nämnas: polisvåld och polisreformer; den normaliserade relationen med Kuba, eller Högsta Domstolens godkännande av federala gayäktenskap.

Men det här var en kort sammanfattning.

Amerikanska nyhetsanalyser inför 2016


För Amerikanska nyhetsanalysers del har 2015 varit ett produktivt år.

I synnerhet vår podcast har tagit stora steg framåt och produceras nu i flera avsnitt per månad, ibland flera avsnitt per vecka.

Under 2015 går i synnerhet två podcastserier att lyfta fram: Dels min tidigare omnämnda serie "Västvärldens möte med militant islam", och därtill vår löpande poddserie om "Presidentvalet 2016", där i synnerhet John Gustavsson gör expertanalyser.

Så kommer vi att fortsätta även under det mycket spännande presidentvalåret 2016. Vi anser nämligen att vi utgör en sund och mycket viktig balanserande motvikt till vänstervinklad svensk media.

Och vi hoppas att ni som läser och lyssnar tycker likadant (men vi kräver inte det -- vi hoppas bara), och att ni fortsätter hänga med, och stödja oss genom att sprida kunskapen om vår existens.

Så, med det sagt, önskar vi er alla ett riktigt gott nytt år. Vi hörs igen 2016!

/ Ronie Berggren

Se även tidigare inlägg:

Bloggåret 2014 och vad som väntar 2015 20141231

USA förbereder sanktioner mot Irans missilprogram

Amerikanska och europeiska underrättelser uppger att Iran utfört ett missiltest i närheten av ett amerikanskt skepp vid Hormuzsundet. Nu förbereder USA också sanktioner mot Irans missilprogram. Här NBC om saken:



Och här Fox News:



Källor: Yahoo, Fox News, NBC

Se även tidigare inlägg:

60 Minutes: Irans president Hassan Rouhani om avtalet med väst 20150921

Obama gästar Comedians in Cars Getting Coffee

President Obama gästade igår Jerry Seinfelds webbkomedishow, Comedians in Cars getting Coffee. Här en promo:



Och här kan hela avsnittet ses.

Källa: Comedians in Cars

Se även tidigare inlägg:

Obamas Alaska-äventyr på Running Wild 20151228

NBC: Ted Cruz endorsas av Caffeinated Thoughts

En artikel som gör bra reklam också för min och John Gustavssons blogg, Amerikanska nyhetsanalyser. John skriver...

Posted by Ronie Berggren on Thursday, December 31, 2015


Jeb Bush-ad kritiserar Marco Rubio

En ad gjord av den Jeb Bush stödjande Super Pac:en Right to Rise USA, går till attack mot Marco Rubio:



Källa: Hot Air

Se även tidigare inlägg:

FtN: Marco Rubio och Jeb Bush 20151221

onsdag 30 december 2015

Donald Trump satsar på reklam-ads

Donald Trump kommer att satsa 2 miljoner dollar i veckan på kampanj-ad:s, inför de primärval som kryper allt närmare. Här CBS om saken:



Se även tidigare inlägg:

Donald Trump 1980 om varför han inte ville bli president 20151229

NSA avlyssnade Netanyahu

Det har nu uppdagats att NSA fortsatt avlyssna amerikanska allierade. Närmare bestämt Benjamin Netanyahu, något CBS här rapporterar om:



Källa: CBS

Se även tidigare inlägg:

USA har nu frigett israeliske spionen Jonathan Pollard 20151120

Netanyahu besöker USA 20151109

---------

Podd 69: Benjamin Netanyahus tal inför Kongressen 20150303

George Pataki drar sig ur 2016-racet

George Pataki har nu även han bestämt sig för att dra sig ur det republikanska primärvalet. Här ger han beskedet:



Källor: Yahoo, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Lindsey Graham drar sig ur 2016-racet 20151221

Stora översvämningar i Missouri

Stora delar av mellanvästern, och i synnerhet Missouri, har drabbats av omfattande översvämningar, och man har nu satt delstaten på undantagstillstånd. Här NBC om saken:



Källa: NBC

Se även tidigare inlägg:

Obamas Alaska-äventyr på Running Wild 20151228

Martin O’Malley får 1 besökare på town-hall-event i Iowa

Den demokratiske presidentkandidaten Martin O’Malley höll i måndags ett town-hall-möte i Iowa. Problemet var dock att det bara dök upp -en- enda besökare. Och denne konstaterade när han gick, att han fortfarande inte var säker på vem han skulle stödja. Här uttalar sig O’Malley om saken på MSNBC:s Morning Joe:



Till Martin O’Malley fördel kan sägas att han åtminstone höll alla sina utlovade möten, medan andra kandidater (som också kampanjar för fullt i Iowa) ställde in, pg a snöstorm.

Källa: Hot Air, CBS

Se även tidigare inlägg:

Podd 144: Presidentvalet 2016 - Del 27: Presidentvalsprocessen 2015 sammanfattad 20151222

tisdag 29 december 2015

Donald Trump 1980 om varför han inte ville bli president

Donald Trump intervjuades 1980 av Rona Barrett, där han förklarade varför han inte ville bli president:



Källa: ijreview

Se även tidigare inlägg:

Podd 144: Presidentvalet 2016 - Del 27: Presidentvalsprocessen 2015 sammanfattad 20151222

Irakiska styrkor återtar Ramadi från ISIS

Iraks armé har lyckats återta staden Ramadi från ISIS' välde. Här CNN om saken:





Och här CBS om saken:



Källor: CNN, Yahoo, Newsweek, Reuters, SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

ISIS under året som gått 20151228

måndag 28 december 2015

ISIS under året som gått

NBC sammanfattar här hur ISIS utvecklats under året som gått:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Podd 142: Västvärldens möte med Militant Islam - Del 6: Islam och Sveriges bristande debattklimat 20151210

Podd 141: Magnus Norell om Kalifatets återkomst 20151208

Vad Sverige kan lära av Israel och Japan (och Schweiz)

Vad Sverige kan lära av Israel och Japan (och Schweiz):Israel och Japan är två länder med tydlig nationell sjä...

Posted by Ronie Berggren on Monday, December 28, 2015


Se även tidigare inlägg:

Japan säger nej till syriska flyktingar 20151228

FtN: Bernie Sanders, Ben Carson och Stephen Colbert

CBS Face the Nation gästades igår av presidentkandidaterna Bernie Sanders och Ben Carson, samt av komikern Stephen Colbert från Late Show:



Se även tidigare inlägg:

MtP: Bernie Sanders 20151227

Japan säger nej till syriska flyktingar

Flyktingar från Syrien tar sig över hela världen. Även till Japan, där skepsisen mot såväl utlänningar som islam är mycket stor.

Möjligheterna att få uppehållstillstånd i Japan är minimala. Av de 7,533 som ansökte om flyktingstatus i Japan år 2014 godkändes bara 11, vilket kan jämföras med Tyskland som godkänt 40,000 sedan 2013.

Japan skänker rikligt med pengar till bistånd och hjälp på plats. Men att ta emot flyktingar är en helt annan sak, något AP/Yahoo här skriver om. Och även om det finns politisk aktivism i Japan för att göra Japan mer öppet, också i flyktingfrågan så saknas det djupare folkstödet för detta. Och efter terrordåden i Paris blev skepsisen ännu större.

Det finns många som från vänsterliberalt och kristdemokratiskt håll hävdar att efterkrigstidens Japan skulle kunna ta många lärdomar från efterkrigstidens Tyskland. Så är säkert fallet. På konservativa grunder går det uppenbart att argumentera för motsatsen.

Källa: Yahoo

Se även tidigare inlägg:

Stor moské invigd i Japan 20151128

Obamas Alaska-äventyr på Running Wild

President Obama medverkade innan jul på NBC:s äventyrsprogram "Running Wild", med programledaren Bear Grylls, där han tog tillfället i akt att pålysa vikten av att värna klimatet. Här ett sammandrag av programmet:



Och här kan hela avsnittet ses.

Källor: NBC, Daily Mail, Time

Se även tidigare inlägg:

Obama i Alaska: "Mount McKinley" blir officiellt "Denali" 20150831

söndag 27 december 2015

MtP: Bernie Sanders

NBC:s Meet the Press gästas idag av Bernie Sanders:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



En tillbakablick på 2015 års presidentvalspolitik:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Jim Webb ger besked om tredje-parts-kandidatur innan nyår 20151227

Jim Webb ger besked om tredje-parts-kandidatur innan nyår

Jim Webb - som tidigare i oktober hoppade av det demokratiska primärvalet - har sedan dess övervägt att ställa upp som tredje-partskandidat.

Nu har hans stab meddelat att han kommer att ge besked om sitt beslut innan nyår. Så vi får alltså se vad som händer.

Oavsett beslut bedöms han dock vara för svag för att utgöra något potentiellt hot mot någon kandidat på någondera sida. Således ingen Ralph Nader i förhållande till Hillary Clinton.

Tidigare spekulerade det också om huruvida Donald Trump skulle kunna tänkas ställa upp på egen hand om han inte vann den republikanska nomineringen. De planerna har emellertid nu tagit avstånd ifrån.

Källor: Fox News, CNN, Yahoo

Se även tidigare inlägg:

Jim Webb överväger tredje-parts-kandidatur 20151019

Podd 100: Presidentvalet 2016 - Del 16: USA:s Tredje-parti-kandidaturer 20150811

Europeiska storstäder på vakt mot terrordåd inför nyår

Den österrikiska polisen i Wien hävdar att de har fått underrättelseinformation om att terrordåd kan riktas mot Europas huvudstäder mellan jul och nyår, vilket fått europeiska storstäder att vara på sin vakt. Här CNN om saken:



Källor: CNN, SVT

Se även tidigare inlägg:

Abu Bakr Al-Baghdadi hotar Israel i nytt budskap 20151227

Abu Bakr Al-Baghdadi hotar Israel i nytt budskap

ISIS-ledaren, Abu Bakr al-Baghdadi, har släppt ett nytt budskap, där han hotar de som allierat sig mot den Islamiska staten, och hotar även Israel, på ett tydligare sätt än ISIS hittills gjort, och säger om Israel:

"We are getting closer to you day by day," said the message. "Do not think that we have forgotten about you."

"God caused the Jews of the world to gather in Israel, and the war against them has become easy. It is the obligation of every Muslim to carry out Jihad,"

"Jews, you will not enjoy in Palestine. God has gathered you in Palestine so that the Mujahadeen can reach you soon and you will hide by the rock and the tree. Palestine will be your graveyard,"


Men han erkänner även bakslag. Här CBS om Al-Baghdadis nya budskap:



Källor: CBS, Reuters, Jerusalem Post, Time

Se även tidigare inlägg:

Podd 141: Magnus Norell om Kalifatets återkomst 20151208

lördag 26 december 2015

Obama - videovecka 360: Merry Christmas from the President and First Lady

President Obama och Michelle Obama önskar denna vecka förstås en god jul:



Transkribering:

THE PRESIDENT: Merry Christmas, everybody! This is one of our favorite times of the year in the Obama household, filled with family and friends, warmth and good cheer. That’s even true when I spend all night chasing Bo and Sunny away from the cookies we leave for Santa.

It’s also my favorite weekly address of the year, because I’m joined by a special holiday guest star: Mrs. Obama.

THE FIRST LADY: Merry Christmas, everyone. Here at the White House, we’ve spent the past month helping everyone get into the holiday spirit.

Our theme this year is “A Timeless Tradition,” and the decorations in each room reflect some of our country’s most cherished pastimes – from saluting our troops and their families to helping children dream big dreams for their future.

And we’ve invited thousands of families here to the White House to enjoy the festivities – because there’s no holiday tradition more timeless than opening our doors to others.

THE PRESIDENT: Today, like millions of Americans and Christians around the world, our family celebrates the birth of Jesus and the values He lived in his own life. Treating one another with love and compassion. Caring for those on society’s margins: the sick and the hungry, the poor and the persecuted, the stranger in need of shelter – or simply an act of kindness.

That’s the spirit that binds us together – not just as Christians, but as Americans of all faiths. It’s what the holidays are about: coming together as one American family to celebrate our blessings and the values we hold dear.

During this season, we also honor all who defend those values in our country’s uniform. Every day, the brave men and women of our military serve to keep us safe – and so do their families.

THE FIRST LADY: So as we sing carols and open presents, as we win snowball fights...

THE PRESIDENT: Or lose snowball fights...

THE FIRST LADY: Let’s also take time to pay tribute to those who have given our country so much. Go to JoiningForces.gov to see how you can serve the troops, veterans, and military families in your community.

And together, we can show them just how grateful we are for their sacrifice. That’s a tradition we all can embrace – today and every day.

THE PRESIDENT: So on behalf of Malia, Sasha, Bo, Sunny, and everyone here at the White House – Merry Christmas. May God bless our troops and their families. And may God bless you all with peace and joy in the year ahead.

Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 359: Top 10 Things that Happened in 2015 20151219

---------

Obamas julbudskap till förföljda kristna 20151223

Paris-attackerna var en konsekvens av EU:s öppna gränser

Paris-attackerna var en konsekvens av EU:s öppna gränser:Abdelhamid Abaaoud - hjärnan bakom attackerna i Paris i...

Posted by Ronie Berggren on Saturday, December 26, 2015


Se även tidigare inlägg:

Paris-terroristen Abdelhamid Abaaouds videodagbok 20151226

Paris-terroristen Abdelhamid Abaaouds videodagbok

Abdelhamid Abaaoud - terroristen som beskrivs som hjärnan bakom terroristattackerna i Paris i november - förde en videodagbok, som syriska deomkratiaktivister kommit över och nu offentliggjort. Vilket ger insikter i europeiska terroristers tillvaro. Här NBC om saken där man konstaterar att Europas öppna gränser och bristande underrättelsesamarbete öppnade vägen för Abaaoud:



Här också några klipp från YouTube från Abdelhamid Abaaouds filmer:





Källa: NBC

Se även tidigare inlägg:

Podd 141: Magnus Norell om Kalifatets återkomst 20151208

-------------

Stort terrordåd i Paris: Minst 120 döda 20151114

ISIS hotar kidnappa Fröken Irak

Strax innan jul hölls den första skönhetstävlingen i Irak på 43 år. Shaima Qasim, 20-årig ekonomistudent vid Kirkuks universitet vann tävlingen och blev Fröken Irak, och kommer nu att representera Irak vid Miss Universe i Thailand i mars nästa år.

Ursprungligen fanns 200 tävlande, men dödshoten vällde in, och kvar fanns så småningom bara 10 eftersom många hoppade av. Qasims seger innebar dock en markering, konstaterar tävlingens direktör Ahmed Leith:

"Iraq needed this," pageant director Ahmed Leith said. "The situation is weak here, and we wanted to celebrate this the same way other countries like Lebanon and others do. To have a sense of normalcy."

"It is about having the courage to stand against all odds, something we all try to do."
Nu hotar ISIS dock med att kidnappa Shaima Qasim, som direkt efter segern fick ett otrevligt telefonsamtal där hon hotades till döds. Hon säger dock:

“I want to prove that the Iraqi woman has her own existence in society, she has her rights like men. I am afraid of nothing because I am confident that what I am doing is not wrong. ”


Källor: CNN, Newsweek

Se även tidigare inlägg:

ISIS pålyser att handikappade barn ska dödas 20151215

Obama-administrationen förbereder stor deportering av illegala invandrare

Obama-administrationen förbereder en stor uppsamling och deportering av tusentals illegala invandrare. Något som väckt stor kritik från det demokratiska partiet, men som Donald Trump inte har något emot. Här NBC om saken:



Källor: Washington Post, Politico

Se även tidigare inlägg:

South Park om Donald Trumps anti-immigrationsretorik 20150927

Franklin Graham lämnar Republikanerna pg a fortsatt finansiering av Planned Parenthood

Franklin Graham har beslutat att lämna det republikanska partiet, pg a vad han anser vara partiets alltför mjuka inställning i förhållande till aborter, vilket reflekterades i den löpande budget Kongressen tidigare under månaden godkände, trots att denna budget innebar fortsatt finansiering av Planned Parenthood. Graham kommenterade:

“Seeing and hearing Planned Parenthood talk nonchalantly about selling baby parts from aborted fetuses with utter disregard for human life is reminiscent of Joseph Mengele and the Nazi concentration camps!,” he wrote. “That should’ve been all that was needed to turn off the faucet for their funding. Nothing was done to trim this 2,000 page, $1.1 trillion budget.”


Här intervjuas han på Fox News om saken:



2009 lämnade tidigare president Jimmy Carter Sydstatsbaptisterna, av ungefär (inte riktigt, men nästan) motsatta skäl; pg a att de blivit för konservativa, och tog ställning mot jämlikhet mellan könen.

Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

MtP: Paul Ryan, Donald Trump, Bernie Sanders 20151221

Representanthuset godkänner- och Obama signerar budgetpaket 20151219

fredag 25 december 2015

Inför framtiden: Ateism på väg bort, Islam på väg att bli större än kristendomen

Pew Research Center har släppt en ny rapport där man konstaterar att inom några årtionden kommer ateismen att minska, och islam hinna ikapp kristendomen kring 2050.

Och om rådande utveckling fortsätter så kommer islam för första gången i historien att vara större än kristendomen kring år 2070, som idag är världen största religion.

Både kristendomen och islam ökar dock, islam ökar bara snabbare.

Alan Cooperman, religionsforskningsdirektör vid Pew Research kommenterar:

"We're not saying that this will happen; it's if current patterns and trends continue," Cooperman says. "We do not know what's going to happen in the future. There could be war, revolution, famine, disease. These are things no one can predict and that could change the numbers."


Källa: NPR

Se även tidigare inlägg:

Podd 142: Västvärldens möte med Militant Islam - Del 6: Islam och Sveriges bristande debattklimat 20151210

onsdag 23 december 2015

God Jul 2015 - Merry Christ Mass

Det här blir det enda inlägget idag. God jul, kära läsare och lyssnare. Ärkebiskop Fulton Sheen (ja, alltså hans som Martin och vidare Charlie Sheen hämtat efternamnet från) så långt tillbaka som 1956, om julens grundläggande innebörd:



Här också Fader Jason Worthley, om julen 2015:



Och här New Yorks nuvarande ärkebiskop (efterträdare till Fulton Sheen) Timothy Dolan, på NBC, om julens budskap:





Se även tidigare inlägg:

Obamas julbudskap till förföljda kristna 20151223

God Jul och Merry Mary-Christ-Mass 2014 20141224

Obamas julbudskap till förföljda kristna

President Obama släppte idag följande pressmeddelande med anledning av julen och de kristna som förföljs av ISIS:

During this season of Advent, Christians in the United States and around the world are preparing to celebrate the birth of Jesus Christ. At this time, those of us fortunate enough to live in countries that honor the birthright of all people to practice their faith freely give thanks for that blessing. Michelle and I are also ever-mindful that many of our fellow Christians do not enjoy that right, and hold especially close to our hearts and minds those who have been driven from their ancient homelands by unspeakable violence and persecution.

In some areas of the Middle East where church bells have rung for centuries on Christmas Day, this year they will be silent; this silence bears tragic witness to the brutal atrocities committed against these communities by ISIL.

We join with people around the world in praying for God’s protection for persecuted Christians and those of other faiths, as well as for those brave men and women engaged in our military, diplomatic, and humanitarian efforts to alleviate their suffering and restore stability, security, and hope to their nations. As the old Christmas carol reminds us:

The Wrong shall fail,

The Right prevail,

With peace on earth, good-will to men.


Källa: WhiteHouse.gov

Se även tidigare inlägg:

Podd 58: A Demand For Action: Nuri Kino om Kampen för Mellanösterns kristna 20141130

Muslimsk solidaritet värd att uppmärksammas (men på rätt sätt)

Muslimsk solidaritet värd att uppmärksammas (men på rätt sätt).Muslimer skyddade i måndags kristna när en buss...

Posted by Ronie Berggren on Tuesday, December 22, 2015


Se även tidigare inlägg:

Robert Spencer: Den moderna människans oförmåga att stoppa militant islam 20151223

Robert Spencer: Den moderna människans oförmåga att stoppa militant islam

Den konservative islamkritikern Robert Spencer höll häromdagen en utmärkt föreläsning om den moderna människans "moderna egenskaper" som gör dem inkapabla att stå upp mot militant islam:



Se även tidigare inlägg:

Västvärldens nya ledarskap måste axlas av 9/11-generationen 20151203

------------

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam: Vad är Farligast? Mattias Gardell vs Robert Spencer 20121214

tisdag 22 december 2015

Podd 144: Presidentvalet 2016 - Del 27: Presidentvalsprocessen 2015 sammanfattad

Podd 144. John Gustavsson och Ronie Berggren sammanfattar vad som under 2015 skett i den pågående presidentvalsprocessen.



Alla avsnitt hittas i poddarkivet.

Se även tidigare inlägg:

Amerikanska Nyhetsanalyser - Sveriges bästa rapportör om USA-valet 2016

Den republikanska revolten som gick under radarn

David Frum skriver här i Atlantic en utmärkt artikel om Donald Trump och den republikanska revolten ruvat under ytan, som analytiker trodde de förstod sig på, men som det hittills bara tycks vara Donald Trump som verkligen förstått.

Den stora väljargrupp som tillhörde och tillhör te-party-rörelsen, men inte elitens te-party-rörelse som driver konservativ ideologi till sin spets. Inte heller till de gräsrötter som från olika kanter pushar denna ideologi (värdekonservatism; liten statsmakt; låga skatter) utan de te-party-väljare som drev bort Eric Cantor som republikansk majoritetsledare; och de republikaner som inte alls är speciellt ideologiska utan i första hand vill värna vad de ser som sina egna, krympande förmåner och rättigheter.

Dessa väljare, konstaterar Trump, har mycket gemensamt med de populistiska rörelserna i Europa, och kan ytligt beskrivas som vita, medelålders män - inte fattiga, men heller inte rika väljare.

Denna situation gör att de inte alls vill privatisera USA:s välfärdsförmåner på de sätt den republikanska eliten och den ideologiska basen vill - de vill rädda förmånerna. Och ett sätt att göra det är att inte gå demokraterna (eller Jeb Bush) till mötes, som vill inkludera alla - även många illegala invandrare.

De har heller inget principiellt emot att ta högre skatter från de rika, om detta kan gynna deras framgångar. Vilket Donald Trump heller inte tycks ha.

Dessa väljare är också starkt kritiska till illegal invandring, inte bara på så vis att de vill få kontroll över gränserna (vilket alla republikaner vill, och alla demokrater menar sig vilja) utan att de heller inte vill se de välfärdsförmåner som de- och deras förfäder byggt upp, expanderas till människor som inte förtjänar dem.

Dessa väljare drar inte linjen mellan fattiga och rika, utan mellan arbetande och icke-arbetande, där förmånerna bör ges till dem som arbetat. Svårare än så är det inte.

Det gör att både demokrater och republikaner hamnar i en sits ingen riktigt hade räknat med. Demokraterna förespråkar allmän sjukvård och en välfärdsstat där arbetande betalar för icke-arbetandes förmåner. Republikanerna motsätter sig välfärdsstaten, men utifrån den republikanska ideologiska kritiken av en stor regeringsmakt, inte primärt utifrån principen att de som inte arbetar inte borde ha rätt till förmånerna.

Och det är detta som gjort att denna väljargrupp, som drabbades hårt under finanskrisen 2008, länge gått under radarn. De stödde te-party-rörelsen 2009 i kritiken mot Barack Obama, men inte nödvändigtvis te-party-kandidaternas rena ideologiska republikanism.

Och det är detta som gör att Trump passar dem så bra.

Det republikanska partiet har fyra vägar att välja i hur man ska förhålla sig till denna av många nyss upptäckta väljarström. Frum konstaterar att republikanerna antingen kan:

(1. stå fast vid sin rådande position och göra allt för att försöka få Jeb Bush till kandidat. Eventuellt försöka hitta någon annan kandidat än just Jeb Bush, med ungefär samma budskap. Som exempelvis Marco Rubio. Samma budskap i en nyare inte lika belastad förpackning.

(2. Republikanerna kan göra en taktisk eftergift. Behålla sin klassiska konservatism men ta en annan ton i immigrationsfrågan. Där dyker Ted Cruz upp som alternativ. Det försökte dock Mitt Romney göra redan 2012 vilket inte lyckades (vilket man då, felaktigt, tolkade som att hans tuffare tag i invandringsfrågan var vad som fällde honom).

(3. Alternativ tre är att reformera partiplattformen på riktigt. Försona sig med ObamaCare, och försöka förändra snarare än avsluta reformen; ej sänka skatterna för de rikaste och istället införa reformer som gynnar medelklassarbetare; ta sig an små frågor som skolkostnader, vårdhem och annat. Detta är dock en lång väg att gå.

(4. Ändra spelreglerna. Det fjärde alternativet är att acceptera att denna konservativa rörelse som gett Trump luft under vingarna, faktiskt är stark. Och i USA:s politiska system behöver man inte vinna Vita Huset för att utöva politisk makt. Man kommer långt med bara en kammare i Kongressen, eller stort inflytande i de olika delstaterna.

Frågan som bör ställas i anslutning till det republikanska primärvalet, är alltså inte vilken kandidat som kommer att vinna, utan vilken väg det republikanska partiet kommer att ta på längre sikt.

Ett intressant resonemang, med ett perspektiv som i mitt tycke kan breddas ytterligare. Men Frum lyfter på ett bra sätt fram den faktor som för de flesta verkligen har gått helt under radarn, fram tills nu.

Källa: Atlantic

Se även tidigare inlägg:

Podd 143: Presidentvalet 2016 - Del 26: GOP-debatt 5 i Las Vegas, Nevada 20151216

Sanders knappar in på Clinton

Bernie Sanders knappar in på Hillary Clinton i primärvalsdelstaterna i CBS senaste opinionsundersökning. Här CBS:



Se även tidigare inlägg:

MtP: Paul Ryan, Donald Trump, Bernie Sanders 20151221

Talibanerna erövrar Helmand-provinsen

6 amerikanska soldater har dödats i en självmordsattack nära Bagram Air Base, i Afghanistan. Samtidigt gör talibanerna tydliga avancemang i Helmand-provinsen.

Här CNN om saken:



Och här CBS om saken:



Källor: Time, CNN, CBS, CBS, Washington Post

Se även tidigare inlägg:

USA förblir i Afghanistan 20151015

måndag 21 december 2015

Lindsey Graham drar sig ur 2016-racet

Senator Lindsey Graham från South Carolina har beslutat sig att dra sig ur 2016-racet. Något han pålyste idag i följande video:



Källor: Yahoo, Washington Post, USA Today

Se även tidigare inlägg:

Lindsey Graham: I miss George W. Bush 20151216

Podd 143: Presidentvalet 2016 - Del 26: GOP-debatt 5 i Las Vegas, Nevada 20151216

CNN:s SotU: Rand Paul, Martin O'Malley, Mitch McConnell

CNN:s State of the Union gästades igår av den republikanske presidentkandidaten Rand Paul, den demokratiske presidentkandidaten Martin O'Malley, samt av Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell.

Här Rand Paul:



Mitch McConnell:

Martin O'Malley:



Se även tidigare inlägg:

MtP: Paul Ryan, Donald Trump, Bernie Sanders 20151221

Amerikanska politiker om Star Wars

Star Wars Ep VII: The Force Awakens, har gjort succé. Filmen har heller inte undgått den amerikanska presidentpolitiken. Här några klipp:

Den 18 december, när president Obama höll årets sista presskonferens, där han pålyste att dagens stora grej, var en specialvisning av den nya Star Wars-filmen:



Lite senare hände detta:



På demokraternas primärvalsdebatt i Manchester, New Hampshire, avslutade Hillary Clinton debatten så här:



På den republikanska sidan är Ted Cruz en stor fan, och sa så här för några veckor sedan, innan filmen hade premiär:



Efter filmen sa han också så här:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Jeb Bush sa så här några dagar innan premiären:



Ni får gärna tipsa om fler politiska kopplingar likt dessa.

Se även tidigare inlägg:

Star Wars och vänsterns urvattnade film- och kulturanalyser 20151213

MtP: Paul Ryan, Donald Trump, Bernie Sanders

NBC:s Meet the Press gästas av Representanthusets ordförande Paul Ryan, om den budget han lyckats styra igenom Kongressen. Därtill intervjuas Donald Trump, bl a om Jeb Bushs fåniga kritik av honom, och Bernie Sanders om demokraternas senaste debatt.

Paul Ryan:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Bernie Sanders:



Trump om Jeb Bush:



Se även tidigare inlägg:

FtN: Marco Rubio och Jeb Bush 20151221

FtN: Marco Rubio och Jeb Bush

CBS Face the Nation gästas av Marco Rubio och Jeb Bush, om de senaste debatterna och de senaste politiska kampanjintrigerna:



Se även tidigare inlägg:

Podd 143: Presidentvalet 2016 - Del 26: GOP-debatt 5 i Las Vegas, Nevada 20151216

söndag 20 december 2015

Demokraternas tredje primärvalsdebatt: Manchester, New Hampshire

Demokraterna höll igår den 19 december, sin tredje primärvalsdebatt i Manchester, New Hampshire, där Bernie Sanders, Hillary Clinton och Martin O Malley medverkade. Här kan debatten ses:



Här konstaterar The Fix i Washington Post att Hillary vann debatten.

Jag följde debatten sporadiskt (ska se den igen när jag får mer tid) men är beredd att instämma. I synnerhet eftersom Hillary avslutade med orden: "May the Force be with you!" :)

Se även tidigare inlägg:

Amerikanska Nyhetsanalyser - Sveriges bästa rapportör om USA-valet 2016

Jan Guillous felaktiga framställning av den norske hjälten Max Manus

Jag skriver på Det Goda Samhället om Jan Guillous felaktiga framställning av den norske hjälten Max Manus.

En felaktig framställning som blir extra problematisk här i Sverige, eftersom svenskar ingenting kan om den norska motståndsrörelsen mot nazismen:

Max Manus är en av Norges största hjältar för sin kamp mot den tyska ockupationen under andra världskriget.

... I somras skrev jag en bok om ämnet: Karl Borglund - Den svenske boktryckaren i Norges kamp mot Hitler.

De senaste dagarna har Max Manus också hamnat på de svenska löpsedlarna på grund av att Jan Guillou i sin nya roman Den blå stjärnan ställer Manus i dålig dager.

Jag ... citerar förstahandskällorna. Det gör inte Guillou, som bara hittat på sina karaktärer och lagt orden i munnen på dem.


I förståelsen av norsk historia, förtjänar Sverige bättre än så.

Läs hela artikeln på Det Goda Samhället.

/ Ronie Berggren


Se även tidigare inlägg:

Podd 96: Karl Borglund - Den svenske boktryckaren i Norges kamp mot Hitler 20150725

lördag 19 december 2015

Obama - videovecka 359: Top 10 Things that Happened in 2015

Obama sammanfattar denna vecka, de i hans tycke tio viktigaste händelserna under året som gått:



Transkribering:

Hi, everybody. It’s the most wonderful time of the year. Not just for spreading holiday cheer – but also for list makers. You’ve got wish lists; Santa’s list; and of course, a blizzard of year-in-review lists. So I decided to get in on the action.

As a nation, we face big challenges. But in the spirit of 2015 retiree David Letterman, here – in no particular order – are my top 10 things that happened in 2015 that should make every American optimistic about 2016.

Number ten: The economy. Over the past 12 months, our businesses have created 2.5 million new jobs. In all, they’ve added 13.7 million new jobs over a 69-month streak of job growth. And the unemployment rate has fallen to 5 percent – the lowest it’s been in almost eight years.

Number nine: More Americans are getting health coverage. The rate of the uninsured in America dropped below 10 percent for the first time ever. In all, 17.6 million people and climbing have gained coverage as the Affordable Care Act has taken effect. And don’t forget, you can still sign up through January 31st at HealthCare.gov.

Number eight: America’s global leadership on climate change. Last week, in Paris, nearly 200 countries came together to set the course for a low-carbon future. And it was only possible because America led with clean energy here at home and strong diplomacy around the world.

Number seven: Progress in the Americas. We turned the page on an outdated, half-century old policy by re-establishing diplomatic relations with Cuba and reopening embassies in both our countries, allowing us to build greater ties between Americans and Cubans.

Number six: Preventing the spread of nuclear weapons. We succeeded in forging a strong deal to stop Iran from obtaining a nuclear weapon. In fact, Iran has already dismantled thousands of centrifuges that enrich uranium.

Number five: Standing strong against terrorism. Even as we continue to grieve over the attack in San Bernardino, we’re leading a global coalition and hitting ISIL harder than ever. In Syria and Iraq, ISIL is losing territory, and we’re not going to stop until we destroy this terrorist organization.

Number four: A 21st century trade deal that makes sure our businesses can sell goods “Made in America” across the Asia-Pacific. The Trans-Pacific Partnership is the strongest, most pro-worker, pro-environment trade agreement in our history. And it means that America – not China, not anyone else – will write the rules of the global economy for the century ahead.

Number three: A pair of Christmas miracles in Washington! This week, Congress passed a bipartisan budget that invests in middle-class priorities, keeps our military the strongest in the world, and takes the threat of shutdowns and manufactured crises off the table for 2016. Plus, I signed a bipartisan education bill into law to help our students graduate prepared for college and their future careers.

Number two: Love won. No matter who you are, here in America, you’re free to marry the person you love, because the freedom to marry is now the law in all fifty states.

And the number one reason I’m optimistic going into 2016: It's you—the American people. All of this progress is because of you—because of workers rolling up their sleeves and getting the job done, and entrepreneurs starting new businesses. Because of teachers and health workers and parents—all of us taking care of each other. Because of our incredible men and women in uniform, serving to protect us all. Because, when we’re united as Americans, there’s nothing that we cannot do.

That’s why it’s has been a good year. And it’s why I’m confident we’ll keep achieving big things in the New Year. So happy holidays, everybody.


Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 358: Standing Strong in the Face of Terrorism 20151212

Mexikanska drogkarteller utnyttjar North Dakotas oljeboom

North Dakotas oljeindustri är inne i en boom, och många unga lockas till delstaten för att tjäna stora pengar. DN skrev om saken förra året. Oljeboomen och de många ungdomarna har dock även gjort att de mexikanska drogkartellerna börjat se North Dakota som en gynnsam marknad. Något CNN här rapporterar om:



Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

Kartelledaren Joaquín "El Capo" Guzmán Loera rymmer från fängelset 20150713

-----------

Hund räddar pojke i North Dakota 20140509

Skoldistrikt i Virginia stänger pg a islamiska hemläxor

Ett skoldistrikt i Augusta, Virginia, beslöt att stänga efter att en lärare skickade hem eleverna med en uppgift att i kalligrafi rita shahada, den islamiska trosbekännelsen. Något många föräldrar blev mycket kritiska till. Här CNN om saken:





Källor: CNN, Richmond.com

Se även tidigare inlägg:

Kort om Donald Trumps anti-islam-retorik 20151210

Inför kvällens demokratiska debatt

I kväll håller demokraterna sin tredje primärvalsdebatt. Här CBS om vad vi har att vänta oss:



Se även tidigare inlägg:

Amerikanska Nyhetsanalyser - Sveriges bästa rapportör om USA-valet 2016