lördag 2 april 2011

Koranbränning leder till svensk FN-mans död

Pastor Terry Jones från Florida, hotade i juli förra året med att den 11 september hålla en "bränna Koranen"-dag för att väcka uppmärksamhet kring "brutaliteten i islamisk lag" och "att islam är från djävulen". Senare hotar han igen samma sak pg a missnöje med det kontroversiella moskébygget vid Ground Zero.

I princip alla kristna grupper i USA tog avstånd från Jones, som likväl fick stora rubriker. USA:s regering och militära ledarskap manar Jones att inte bränna Koranen eftersom det skulle kunna utsätta amerikanska soldater för fara. Jones avblåser till sist beslutet och säger att inte kommer att bränna någon Koran.

Tidigare i mars detta år pålyste dock Jones att han skulle hålla en International "Judge the Koran Day" den 20 mars. Han håller den dagen ett pseudo-åtal mot Koranen och bränner sedan boken, och lägger upp bilder av händelsen på sin kyrkas hemsida.

Vad som nu hände:

Till skillnad från föregående år så får han denna gång dock lite uppmärksamhet i USA - men i Pakistan uppmärksammas händelsen och Pakistans regering fördömer det hela och kräver att Jones ska åtalas för terrorism.

Igår utbröt också protester mot Koranbränningen i Mazar-e Sharif, Afghanistan efter att mullorna under fredagsbönen i moskéerna predikat om koranbränningen och krävt att de ansvariga måste straffas och att amerikanerna annars måste jagas ut ur Afghanistan. Omkring 2000 människor samlades sedan för att demonstrera, och ropade ”Död åt USA” och ”död åt Karzai”.

- De har förolämpat Koranen, ropade en av demonstranterna.


En liten grupp stormade också ett FN-kontor där uppemot 20 FN-anställda kan ha dödats. En av dem var den 33-årige svensken Joakim Dungel, samt en annan svensk.

”Det är en tung dag för FN och för Sverige”, kommenterade utrikesminister Carl Bildt.


Pastor Terry Jones beklagade det som inträffat, men förklarade samtidigt att han inte kände något ansvar för vad som inträffat.

Vad vi kan lära oss:

Hela händelseförloppet är givetvis ytterst beklagligt - och för alla anhöriga en stor tragedi. Hela händelseförloppet gör emellertid också att det passar med att rangordna idiotin i allt som hänt.

1. Det dummaste i allt detta var protesterna och våldsamheterna utförda av talibanerna och mullorna som manade till våld. Deras ageranden var mycket värre än Jones, som inte manade till mord på någon utan främst ville markera sin avsky mot Koranen för att koranen predikar brutalitet (en bild av saken som mullorna och talibanerna i Afghanistan onekligen bekräftade, även om de själva förmodligen inte förstod det).

2. Terry Jones. Människor som han gör i princip bara skada. Han skadar med sitt agerande relationerna mellan USA/FN och Afghanistan - provocerar konflikter som inte behöver provoceras fram, även om det största problemet givetvis inte är Jones utan det faktum att de islamiska mullorna inte tror på religionsfrihet eller yttrandefrihet. Han drar dessutom alla mer vettiga kritiker av islam i smutsen. Eller åtminstone gör han det lättare för islamapologetiska vänsteranhängare att försöka utmåla kristna extremister som "lika vansinniga". Något som naturligtvis inte är sant. Och då inte bara för att en väldig majoritet (USA:s stora evangelikala grupper inklusive Vatikanen) tagit avstånd från Jones handling - utan också pg a att Jones själv, hur man än ser på saken, och hur korkad han än må vara, inte är lika galen eller lika korkad som talibanerna i Afghanistan.

3. Pakistans regering. Amerikansk media lärde sig något från i höstas, nämligen att inte ge människor som Jones gigantiska rubriker. Uppenbarligen lärde sig Pakistan inte detta. De om några borde ha förstått att en handling som denna skulle få blodet att koka i talibanerna och andra islamister - och därav borde de också ha försökt ligga lågt gällande saken ifråga, inte kräva internationella terroråtal mot en man som brukat amerikansk yttrandefrihet. Pakistan - ett land med hädelselagar som fortfarande dömer människor till döden om de konverterar från islam - har föga moralisk grund att fördöma amerikansk yttrandefrihet eftersom de själva inte har något emot att bränna biblar utan att röster höjs, eller att förtrycka och döda kristna.

4. De som nu eventuellt kommer att förklara hur farligt det är med islamofobi och att det bara är galningar som Terry Jones som är kritiska mot Koranen och islam. Tragedier som den nu inträffade kan tyvärr missbrukas, och sådana här händelser missbrukas ofta av vänsterapologeter som önskar måla bilden av att islamofobin (åtminstone här i västvärlden) skulle vara ett större problem än den radikala islamismen.

Hela tragedin är beklaglig och många måste nu engagera sig för att rensa upp och återställa allt det som Terry Jones och islamisterna förstört och brutit ner. Men om något kan läras av denna händelse så är det de fyra ovan angivna punkterna, i tur och ordning.

När den konservative politikern Gary Bauer kommenterade pastorns kontroversiella idéer förra året så sa Bauer att om han hade viljat göra en poäng så skulle han inte hotat med att bränna Koranen utan hotat med att -LÄSA UR- Koranen.

Källor: SVD, CNN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Florida-pastorn avbryter Koran-bränning 20100913

FtN: Skattesänkningar, Islam 20100912

Obamas åttonde presskonferens 20100911

Bill O Reilly om hoten från muslimvärlden 20100910

Nyheten om en korkad pastors bränna-koran-dag 20100908

4 kommentarer:

Allan sa...

Man kan knappast hävda att Terry Jones har gjort någon skada. Relationerna mellan väst och den islamiska världen är i princip normaliserade. Vi handlar med varandra, det finns en stor invandring från MENA till väst, västerländska stater och medier ger dem både bistånd och stöd i deras enkelriktade konflikter mot andra länder och intressen (t ex Israel men också mot den stigande skepsisen mot islamiseringen av Europa).

Detta trots att främlingsfientligheten och hatet mot västerlänningar och andra människor med andra religioner är större i den islamiska världen än någon annanstans.

Det finns alltså en diskrepans mellan våra relationer och våra beteenden. Å ena sidan agerar våra politiker och medier som om väst och MENA vore vänner. Å andra sidan agerar MENA på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt för någon som ger anspråk på att vara vår vän.

Detta missförhållande kan endast existera under folkets okunskap. Terry Jones, Lars Vilks, Geert Wilders m fl söker endast uppmärksamma oss om denna diskrepans. Det blir svårt att förneka den islamiska världens hat och främlingsfientlighet om något så trivialt som en karikatyrteckning eller en bokbränning ses som legitima skäl för upplopp, massmord och terrorism.

Först när diskrepansen mellan våra relationer och våra beteenden har lyfts upp till ytan och blivit allmänt känd har dessa islamkritikers syfte uppnåtts. Då kan vi avgöra om det är relationerna som ska anpassas till beteendet eller tvärtom.

Innan dess kan vi i huvudsak anklaga våra medier och våra politiker. Visst kan vi även anklaga islamiska pöblar och terrorister som anstränger sig till det yttersta för att uppnå lyckan i att mörda eller åtminstone skada en icke-muslim men dessa grupper är redan bortom retorisk räddning och bör hanteras på samma sätt som en epidemi eller en skogsbrand. Bekämpa dem utan att försöka resonera med dem.

Terry Jones har bara gjort något fel för de som önskar upprätthålla Status Quo på bekostnad av vår yttrandefrihet. En sådan kritik sänder signalen till islamisterna att de har delvis rätt och att islam på något vis är mer skyddsvärd än andra religioner/ideologier även för oss.

Pakistans regering och västerländska islamapologeter kommer att fortsätta agera som de alltid har gjort så länge allmänhetens kunskap inte förändras. Vi kan utgå från att dessa grupper själva aldrig kommer att kritisera islam och då återstår personer som Terry Jones.

Ronie Berggren sa...

Lars Vilks, Kurt Westergaard etc gjorde saker som naturligtivs behövde göras eftersom någon seriös islamkritik här (i synnerhet i Sverige) aldrig getts något utrymme.

I USA förhåller det sig idag dock annorlunda, där finns en strukturerad intellektuell islamkritisk (men inte islamofobisk) rörelse på ett helt annat sätt. Några radikala poänger om att man "måste våga kritisera islam" behövdes således inte göras där.

Det, i kombination med att USA också har ett gigantiskt ansvar för Afghanistan, varför USA:s relation med Afghanistan är av största vikt att värna - gjorde Terry Jones agerande än mer oförsvarligt. Han agerade helt enkelt korkat.

Allan sa...

Rätta mig om jag har fel, men står inte planerna att bygga ett islamiskt triumfmonument vid ground zero i new york fast? Samarbetar inte USA med islamiska styren i Saudiarabien, Pakistan och Afghanistan? Utövar inte USA påtryckningar på EU att släppa in Turkiet som medlem?

Kan man i så fall säga att islamkritiken getts tillräckligt utrymme?

Ronie Berggren sa...

I muslimvärlden är väl alla styren i mer eller mindre mån "islamiska". I Afghanistan råder ett demokratiskt styre som är långtifrån perfekt men måste jämföras med tidigare styre under talibanerna.

Pakistan har en regering som onekligen är bättre och mer demokrativänligt än tidigare (alla problem till trots).

Det är således länder som går i rätt riktning. Saudiarabien har påbörjat reformer (efter amerikanska påtryckningar) och är inga vänner av Al Qaida etc.

Gällande Turkiet så vill USA av rent egetintresse att EU ska släppa in Turkiet. En sak som vi i Europa dock bestämmer själva - och vi bör givetvis säga nej eftersom Turkiet har alldeles för många problem som vi inte bör beblanda oss med.