onsdag 8 september 2010

Nyheten om en korkad pastors bränna-koran-dag

En pastor för en liten kyrka (sektvarning) i Florida ska bränna Koranen den 11 september 2010 - för att visa sitt avstånd till islam och islamisering. Det är naturligtvis ett helt befängt sätt att göra detta på, och general Petraeus har sagt att ett sådant agerande kan hota krigsinsatsen i Afghanistan. MSNBC har här ett inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det finns två problem med detta. Dels är pastorns agerande naturligtvis problematiskt pg a att det är så korkat. Men den andra problematiken är den överdrivna responsen på detta. Den främsta orsaken till att västerländsk media förfasar sig beror på att de är rädda för att stöta sig med muslimer - inte på att de i första hand värnar boken speciellt högt (i så fall borde de förstås protestera lika högt när någon galen pastor bränner Harry Potter-böcker, eller när satanister bränner biblar). Att bränna Koranen är förstås korkat - precis som det är korkat att bränna andra böcker, vilka än de vara må (eller precis som det är korkat att spränga tusenåriga Buddha-statyer, vilket talibanerna i Afghanistan på muslimska grunder under 1990-talet gjorde).

Men oavsett hur korkad den där pastorn än må vara (och hans dumhet är uppenbar) så är det lätt att hitta många fler lika dumma och ännu dummare muslimska imamer - som förespråkar allt från att kasta bögar ut för klippor till att döda otrogna, sälja dem som slavar, stena kvinnor till döds, etc. Det är faktiskt mycket lättare att hitta sådana än det är att hitta pastorer som förespråkar extremt dumma (men oftast mindre galna) saker. Media tycks dock i detta fall, verkligen kunna dra fram nålet ur höstacken.

I Afghanistan stenade talibanerna härom veckan ett förälskat par till döds. Det vore trevligt om muslimerna i Afghanistan protesterade mot det, istället för att protestera mot en galen pastor (med typ 20 medlemmar? Vilket i USA är extremt lite för vilken kyrka som helst) som media överexponerat alldeles för mycket.

Pastorns agerande är förstås oerhört korkat. Men om hans agerande blir ett hot mot amerikanska soldater i Afghanistan, så beror det på att media blåst upp hans agerande till proportioner han/och nyheten inte förtjänar. Det finns många mycket värre saker som hade förtjänat betydligt mer uppmärksamhet (som te x steningsdomen mot kvinnan i Iran, hur talibanerna behandlar flickor och kvinnor som boskap etc).

Tänk om alla personer med typ 20 anhängare kunde få lika mycket uppmärksamhet så snabbt? Det hade varit drömscenariot för vilket politiskt parti som helst.


Ett annat problem med det hela är förstås att mer seriösa islamkritiker (som te x jag själv) lätt blir demoniserade när bilden av en islamkritiker utgörs av sådana som den där pastorn (eller av korkad SD-Mohammed-är-en-pedofil-propaganda). Att den där pastorn är korkad innebär inte att islam är bra. Och att hans argument mot islam är dåliga innebär inte att det inte finns goda argument för att motverka islamisering i västvärlden.

Se även tidigare inlägg:

Vilks mordbrännare i hovrätten 20100906

Vilks, Mohammed, påven och president Bush 20100902

Bush, Islam och (svensk) media 20100827

Inga kommentarer: