måndag 25 april 2011

60 Minutes: Ortodoxa munkar i Grekland

CBS 60 Minutes har här ett exklusivt reportage om ortodoxa munkar på den självstyrande grekiska ön Mount Athos där de bevarat ett liv i avskildhet med uråldriga traditioner genom tiderna.

Ön avsattes en gång av de bysantinska kejsarna som den ortodoxa kristendomens andliga huvudstad. Staden har överlevt och bevarat sitt självstyre under såväl islamisk imperialism, som moderna politiska omvälvningar, och är förmodligen det närmaste en Vatikanstat den ortodoxa kyrkan har att erbjuda (I Konstantinopel/Istanbul är kristna fortfarande dhimmis - undergivna sin muslimska överkultur). Bland munkarna på Mount Athos hissas fortfarande den bysantinska flaggan och de följer fortfarande den bysantinska tideräkningen, trots att det kristna imperiet föll, när det besegrades av jihadistiska erövrare, för mer än 500 år sedan.

Medan protestantismen är en kristendom anpassad för sin samtid - vilket det förstås finns ett behov av (att mässa på latin för tyska bönder var knappast effektiv kristendom, vilket Martin Luther insåg), men som också gör att dess olika inriktningar med tiden blir förlegade, och nya sekter i nya tider måste uppstå för att hålla protestantismen vid liv - så är den historiska kristendomen oförändrad. Något reportaget nedan på ett intressant och mycket tydligt sätt påvisar i skildringen av denna del av ortodox kristendom:Och här ett extrainslag om produktionen av reportaget:Se även tidigare inlägg:

Fulton Sheen - Långfredagen 1965 20110422

-----------------------------

Patriark Bartholomew I om de kristnas situation i Turkiet 20100814

Inga kommentarer: