lördag 23 april 2011

John McCains besök i Libyen

Richard Engel rapporterar här om John McCains överraskande besök i Libyen där McCain kritiserade Obama-administrationen för att inte göra mer och uttalade sitt konkreta stöd för rebellerna:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyHär har Fox News också ett inslag om McCains besök:Jag anser också att USA borde göra mer. Man borde definitivt inte bedriva Obamas nuvarande strategi som gör situationen upplagd för ett långt och plågsamt gerillakrig. Obama är USA:s förste president att inte aktivt ha upplevt Vietnam och därför verkar hans syn på hur man ska göra/eller inte göra i ett krig främst baseras på hans upplevelse av Irakkriget (vilket han också indikerade i sitt tal om Libyen när han betonade hur begränsade USA:s insatser skulle bli). Men då tycks han ha glömt bort det enda krig USA faktiskt förlorat (bortsett från 1812). John McCain har av naturliga orsaker inte glömt det kriget och tycks ha en tydlig förståelse för situationen.

Jag är inte lika övertygad som McCain om att rebellerna är pålitliga, McCain verkar dock mena att rebellerna överlag är demokratikämpar och att hotet från eventuell Al Qaida-infiltration kommer att realiseras bara om kriget blir utdraget och övergår i den slags gerillakrigföring Al Qaida kännetecknas av. Det tror jag däremot han har rätt i. Ett snabbt amerikanskt ingripande skulle dessutom kunna ge de pro-amerikanska krafterna näring och inspiration att stå emot radikal islamistpropaganda.

John McCain har genom hela den här situationen haft en konsekvent syn på saker och ting, och visat att utrikespolitik verkligen är hans grej. Vilket fallet inte är med Obama.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Richard Engel om drönarstrategin i Libyen 20110422

USA och Europa ökar stöd till långdraget Libyenkrig 20110422

Inga kommentarer: