lördag 18 september 2010

Gary Bauer: muslimvärlden måste tolerera religionsfrihet

För närvarande hålls den socialkonservativa (tydligt högerkristna) konferensen The Values Voter Summit i Washington DC, men mer om den efter helgen när konferensen är avslutad.

En av dem som hittills talat är dock Gary Bauer - som talade om ämnet radikal islam. Sedan Bauers primärvalskampanj mot George W. Bush 1999/2000 har jag inte tyckt nämnvärt bra om Bauer. Men idag talade han om hotet från radikal islam på ett alldeles förträffligt sätt - med ett budskap till president Obama: det är inte USA som måste bevisa för muslimvärlden att USA är tolerant, det är muslimvärlden som måste tolerera religionsfrihet. Han kommenterar också Obamas ord i sitt tal i Kairo om att muslimer skulle ha spelat stor roll i USA:s grundande. Ett påstående som helt enkelt inte är sant, förklarar Bauer - USA:s författningsfäder var kristna och det amerikanska nationsbygget är baserat på kristendom inte på islam, och den Gud som Frihetsdeklarationen hänvisar till heter heller inte Allah.

Det är dock inget ensidigt agitatoriskt tal utan ett mycket nyanserat sådant. Bauer fördömer pastorn i Florida som en dåre för att denne ville bränna koranen, och förklarade att amerikaner generellt inte gillar när böcker bränns, oavsett vilka böcker det må röra sig om. Om pastorn verkligen hade viljat göra en poäng skulle han inte hotat med att bränna koranen utan istället läsa ur koranen.

Här är talet som är otroligt bra (och jag förlåter härmed Bauer för det där primärvalet som ingen längre kommer ihåg). USA har en konservativ rörelse som förstår att tackla problemet med islam och hotet från radikal islam med just den skickliga balansgång som behövs - en balansgång mellan tolerans och respekt för människor, men utifrån en kompromisslös ideologi, inte en kompromissande, ursäktande eller bristande sådan. Gary Bauer är en synnerligen viktig röst i den rörelsen:

Del 1:Del 2:Jag tror att såväl liberaler som konservativa, demokrater som republikaner, kan vara (och är) patrioter. Däremot är det USA:s konservativa rörelse som utgör det pumpande hjärtat i den amerikanska exceptionalismen. Ett hjärta Gary Bauers tal tydligt visar fortfarande så här 22 år efter Reagans presidentperiod bultar hårt och högt.

Se även tidigare inlägg:

This Week: Islam i Amerika 20100913

Florida-pastorn avbryter Koran-bränning 20100913

Bill O Reilly om hoten från muslimvärlden 20100910

Nyheten om en korkad pastors bränna-koran-dag 20100908

Bush, Islam och (svensk) media 20100827

Inga kommentarer: