torsdag 21 april 2011

Bill O Reilly om Donald Trump

Bill O Reilly talar här om Donald Trumps möjliga kandidatur och förklarar bristerna i Trumps retorik - om att te x lägga beslag på de irakiska oljefälten. O Reilly förklarar att Trump förmodligen skulle splittra republikanerna, men skulle han däremot vinna nomineringen så skulle Obama kunna få problem.Naturligtvis är det retorik som den om Irak som gör Trump mer problematisk än någonting annat. Han tycks anse att USA:s bästa sätt att bevara sin ställning i världen är att bara agera utifrån strategiskt kortsiktiga intressen. Det vore att vrida klockan långt tillbaka, före såväl Obama, som Bush och Clinton. I en värld allt mer globaliserad och alltmer interagerande så är det inte vägen framåt.

USA har onekligen drabbats av svåra förluster i både Irak och Afghanistan - såväl finansiella förluster som förluster i människoliv. Målet man strävar mot är dock att förvanda en fiende till en vän. Det har man genom historien gjort förut: i Japan, Sydkorea, Tyskland, etc. Och världen har gynnats av detta. Att göra på annat sätt i länder som Irak och Afghanistan är helt otänkbart. Och att ens flirta med den tanken gör också Trump otänkbar som presidentkandidat. Kanske är det bara tom retorik, men det är en retorik han inte borde använda sig av.

Om republikanerna vinner Senaten 2012 och behåller Representanthuset så att de därigenom kan förhindra Obamas utopiska tro på europeisk internationalism så kan fyra år till med Obama vara att föredra framför Donald Trump. Vilket inte säger lite. Om demokraterna däremot vinner Senat och Representanthus blir valet svårare. Obama är en dålig president - och Donald Trump skulle också bli en dålig sådan (fast dåliga på helt olika sätt). Om Donald Trump vinner den republikanska nomineringen så kommer presidentvalet 2012 att handla om vilken president som blir den minst dåliga. En fråga som kommer att bero lite på vad som händer såväl i världen som i den amerikanska inrikespolitiken.

Det bästa vore därför om republikanerna nominerar någon annan, som sedan kan besegra Obama. Republikanerna har tyvärr dock ingen tydligt kompetent eller vad jag anser vara övertygande kandidat. Om McCain inte hade varit fyra år äldre än förra gången så skulle han förmodligen haft goda chanser att besegra Obama den här gången. Men det kommer förstås inte att hända.

Se även tidigare inlägg:

Om Donald Trump-fenomenet 20110420

Inga kommentarer: