torsdag 21 april 2011

DN beskriver de republikanska presidentkandidaterna

DN har här en presentation av de tänkbara republikanska presidentkandidaterna. DN:s skribenter är inte särskilt kunniga om amerikansk politik - åtminstone inte för att vara en rikstäckande svensk tidning, vilket DN:s Erik Ohlsons gamla artikel från våren 2009 om "republikanerna" utgör det allra bästa exemplet på.

I den senaste sammanfattande artikeln nöjer man sig med att presentera de mest basala fakta om respektive kandidat, och det är därför svårt att få särskilt mycket särskilt fel (till skillnad från Erik Ohlsons mer ingående artikel, som just därför kryllade av fel och brister). Likväl lyckas man få massa saker fel - inte minst i fråga om kandidaternas religionstillhörighet.

Låt mig citera hela presentationsartikeln - med mina kommentarer i kursivt efter varje kandidat. Det är inte många kommentarer, utan bara de som märks vid första ögonkastet - men det räcker för att konstatera att "DN" (något författarnamn nämns inte ens) inte har egna kunskaper om dessa ämnen utan måste ha sammanställt sin presentation från källor på nätet som vilken vanlig snubbe som helst med en dator skulle kunna göra - fast då bättre, eftersom de saker DN fått fel går att hitta korrekt på många platser på nätet:

Mitt Romney
Ålder: 64.
Höjdpunkter i karriären: Direktör i Bain Capital, chef för vinter-OS 2002 i Salt Lake City, guvernör i Massachusetts 2002–2007, deltog i republikanska primärvalet 2008.
Utbildning: Harvard Business School och Harvard Law School.
Civilstånd: Gift.
Religion: Mormon.
Plus: Liberal i sociala frågor (som aborter). Anses vara en duktig ekonom.
Minus: Får svårt att förklara för konservativa Teaparty-aktivister varför han skapade en sjukförsäkring i Massachusetts som är snarlik Obamas reform.

Mitt Romney -var- liberal i abortfrågor (dvs han förespråkade kvinnors rätt till abort) när han avancerade politiskt i den liberala delstaten Massachusetts. Nu är han konservativ och förespråkar inte längre detta. En förändring som ägde rum för några år sedan. Här är en intervju där han 2007beskriver sin förändring i frågan:Och här är en bild på demonstranter som protesterar mot Romneys flip-flopping i frågan.

Förutom att Romney således inte är liberal gällande aborter så är det svårt att förstå hur "liberal i abortfrågor" skulle kunna vara ett plus. Ett plus för DN möjligtvis men inte ett plus om man vill vinna ett republikanskt primärval, vilket många menar är orsaken till att Romney inte längre är liberal i dessa frågor.


Haley Barbour
Ålder: 63.
Höjdpunkter i karriären: Ordförande i Republikanernas nationalkommitté, ordförande i republikanska guvernörssamfundet, guvernör i Mississippi sedan 2005.
Utbildning: Juridik vid Mississippi-universitetet.
Civilstånd: Gift.
Religion: Presbyterian.
Plus: Flyhänt politisk organisatör, etablerad partiman med folklig framtoning.
Minus: En riktig Washingtoninsider och tidigare ledande lobbyist i kongressen. Sydstatare. Har uttalat sig diskutabelt om Söderns tidigare rasåtskillnad.

Mike Huckabee
Ålder: 55.
Höjdpunkter i karriären: Baptistpastor, Guvernör i Arkansas 1996–2007, kandiderade i primärvalet 2008 där han var nära att besegra John McCain, nu programledare i tv-showen ”Huckabee” i Fox News.
Utbildning: Grundexamen från Ouachita Baptist-universitetet.
Civilstånd: Gift.
Religion: Baptist.
Plus: Populistisk framtoning som attraherar en del evan­geliska väljare.
Minus: Som guvernör benådade han över 1 000 fångar, däribland en man som efter frigivningen sköt ihjäl fyra poliser.

Huckabee lockar -evangelikala- väljare - inte evangeliska - ett ord som i synnerhet här i Sverige främst förknippas med lutheraner. Evangelikala har inte mycket till över för Martin Luther, även om denne förstås var bättre än påven.

Tim Pawlenty
Ålder: 50
Höjdpunkter i karriären: Guvernör i Minnesota 2003–2011, ledde John McCains kampanj 2008.
Utbildning: Jurist vid Minne­sota-universitetet.
Civilstånd: Gift.
Religion: Protestant.
Plus: Driver hårt en populistisk, anti-statsagenda som faller Teaparty-aktivisterna i smaken.
Minus: Hans namn har ingen stark nationell igenkänning. Har inte haft ett konsekvent budskap om budgetbesparingarna. Han röstade mot det federala stimulanspaketet, men tog som guvernör emot bidrag från det.

Michele Bachman
Ålder: 55.
Höjdpunkter i karriären: Delstatsenator i Minnesota 2003–2007, första republikanska ledamot från Minnesota i USA-kongressens representanthus (sedan 2007).
Utbildning: Juristexamen Coburn School of Law at Oral Roberts University.
Civilstånd: Gift.
Religion: Lutheran.
Plus: Starkt profilerad konservativ kvinna, favorit hos den konservativa Teapartyrörelsen.
Minus: Fundamentalistisk kristen som kan framstå som fanatisk och söndrande, hon har kallat Obama för ”anti-amerikansk”.

Att vara en fundamentalistisk kristen är knappast en nackdel i ett amerikanskt republikanskt primärval. Det framgår dessutom inte på vilket sätt Bachmann skulle vara mer fundamentalist än te x Huckabee, som trots allt är baptistpastor - och baptisterna personifierar fundamentalismen - (Bachmann är lutheran, även om hon gått på Oral Roberts University - dvs den amerikanska varianten av Livets Ord) och dessa måste sägas vara mer evangelikala än fundamentalistiska.

Newt Gingrich
Ålder: 68.
Höjdpunkter i karriären: talman i USA-kongressens representanthus 1995–1998, medarbetar som kommentator i Fox News.
Utbildning: Doktorsgrad i historia från Tulane-universitetet, New Orleans.
Civilstånd: Gift (tredje gången).
Religion: Baptist.
Plus: Framgångsrik kongressledare på 1990-talet då han ledde ”den republikanska revolutionen” mot president Bill Clinton.
Minus: Åldern och att han har varit borta från aktiv politik i ett årtionde. Otrohetsaffärer under tidigare äktenskap.

Newt Gingrich är katolik. Han var väldigt länge (sydstats)baptist men är numera känd för att vara en stark försvarare av katolska kyrkan, den tro han konverterade till genom sin hustru Callista. Inför presidentvalet 2012 är Gingrichs katolicism ingen liten sak.

Sarah Palin
Ålder: 47.
Höjdpunkter i karriären: Guvernör i Alaska 2007–2009, vice presidentkandidat för John McCain 2008, medarbetar regelbundet med kommentarer i Fox News.
Utbildning: Examen i journalistik och kommunikation från Idaho-universitetet.
Civilstånd: Gift.
Religion: Kristen.
Plus: Förmår som få andra ingjuta energi hos partiets konservativa bas, inte minst Teapartyrörelsen.
Minus: Hoppade av guvernörsposten i halvtid efter förlusten i presidentvalet. ­Frågetecken om hennes kunskap om omvärlden.

Sarah Palin är kristen, likt alla andra som presenterats (med Romney som undantag som är mormon och såldes inte bekänner sig till de kristna grunddoktrinerna). Med tanke på att man försökt vara specifik gällande alla andra kandidaters religionstillhörighet så borde man vara det också när det gäller Palin eftersom hennes religionstillhörighet är enklare att förstå än de allra flesta av de andras: hon är i grunden pingstvän - men går numera till allmänna evangelikala kyrkor (som drar folk från alla de diverse gamla väckelserörelserna). Hon är dessutom den kandidat som mer tydligt än de flesta andra går hem bland den gamla kristna högern.

Donald Trump
Ålder: 64.
Höjdpunkter i karriären: Äger fastigheter och golfbanor, chef för Trump Organization, producent för dokusåpan ”The Apprentice” i NBC.
Utbildning: University of Pennsylvania Wharton School of Business.
Civilstånd: Gift (tredje gången).
Religion: Presbyterian.
Plus: Förmåga att skapa rubriker. Blev en raket bland republikanska väljare när han sagt sig tvivla på att Obama är född i USA.
Minus: Saknar sammanhängande politiskt program. Skakar inte hand på grund av bacillskräck.


Det kan finnas fler brister i DN:s presentation men de här var för mig de snabbt synbart uppenbara. Nämn gärna om fler fel hittas. Jag kan själv inte allt om alla kandidater men uppenbarligen lite mer än DN.

Källa: DN

Inga kommentarer: