söndag 24 april 2011

Islamister i Bangladesh hotar med jihad om barnäktenskap förbjuds

Bangladesh har tagit en hel del steg för att förbättra situationen för kvinnor - bland annat genom att hårdare angripa problemet med barnäktenskap som en grov förbrytelse, något som praktiseras i stor utsträckning på landsbygden.

Hundratals barnmödrar (dvs barn som blir med barn) dör där när de ska föda pg a att de helt enkelt är för unga för att kunna föda. Många rapporter finns också om barnbrudar som dött efter att de bokstavligen blivit våldtagna av sina män.

Att barnäktenskapen hotas har dock fått radikala muslimer i landet att protestera högt. Den pro-talibanska muftin Fazlul Haque Amini hotade med jihad om regeringen förbjöd barnäktenskap, och sa att 200 000 jihadister var beredda att offra sina liv om regeringen drev igenom ett sådant förbud som gick emot koranen och sunna (Mohammeds livsexempel).

"Banning child marriage will cause challenging the marriage of the holy prophet of Islam, who also married minor Ayesha, when she was just eight years old", förklarade islamistpredikanten.


Dessa ord visar att det inte är helt lätt att, som islamapologeter gör, visa att "islam inte stöder barnäktenskap" eftersom de som förespråkar detta tydligt hänvisar direkt till koranen och till Mohammeds livsexmempel. Det går att komma bort från att så faktiskt var fallet, men det görs inte lätt - medan det däremot med lätthet går att påvisa att Mohammed föreskrev barnäktenskap och därför motivera varför sådant också bör existera. En sådan argumentationsteknik är en grundläggande del av hela islams historia, och att undvika att konfrontera denna problematik är inte att vara "islamofobisk" det är att blunda för verkligheten.

I Bangladesh är barnäktenskap en kultur som inte bara praktiseras av muslimer, men att det är muslimer som högljutt försvarar praktiken med direkt hänvisning till Mohammed, säger en hel del. Islamistpredikanten sa vidare att regeringsförslaget var dåligt pg a att det ifrågasätter Mohammed:

"The new law initiated by the current government will put the moral character of the prophet into controversy and challenge."


Och vidare:

"Islam permits child marriage and it will not be tolerated if any ruler will ever try to touch this issue in the name of giving more rights to women."


För några veckor sedan drog Fazlul Haque Amini och Moulana Rezaul Karim också igång en kampanj mot "oislamisk aktivitet" i landet, som samlat hundratusentals islamiska demonstranter.

Sådana här saker visar vikten av att förstå och särskilja händelserna i världen. I Europa är man överlag idag blind för dessa saker. När Grekland, Irland och Polen jämförs med Pakistan, och när en amerikansk kristen höger jämförs med talibaner, eller katoliker med jihadister, så har man förlorat allt grepp om verkligheten. Det visar också varför Europa inte kommer att klara av att leda världen i framtiden. Det är alldeles för mycket man helt enkelt inte förstår.

Källa: Weekly Blitz

Se även tidigare inlägg:

Terry Jones demonstrerar i Michigan 20110422

Man får visst -inte- kritisera islam 20110417

Inga kommentarer: