söndag 10 juli 2011

Hajar i de amerikanska haven

Jag har fascinerats av hajar sedan jag första gången såg Steven Spielbergs "Hajen"-film (Jaws) som 13-åring.

Vithajar finns på stora delar av det södra halvklotet men även på Nordamerikas båda kuster. USA är ett land där rädslan för hajar blandat sig med fascination - vilket kombinerat med modern teknologi idag har gjort hajar till föremål för studier snarare än för jakt, och sedan Spielbergs kultfilm har rädsla och okunskap i hyfsad utsträckning ersatts av fascination och förståelse. USA är idag ett av de mer kompetenta länderna ifråga om hajkunskap (naturligtvis tillsammans med andra länder som Australien och Sydafrika).

Efter nästan en månads politiska aktiviteter och rundresande i USA inför presidentvalet 2004 lessnade jag på politik och köpte en bok om hajar på en amerikansk Dollarstore-butik - och plöjde sedan igenom boken på ett hotellrum, vilket väckte min barndomsfascination till liv på nytt (och i några år därefter hängde jag på underwatertimes där jag läste det som fanns att läsa om diverse hajattacker). I boken jag köpte läste jag också för första gången berättelsen om den händelse som gjorde hajar/vithajar till ett nationellt samtalsämne i USA.

Det skedde 1916 på den amerikanska östkusten, när en rad hajattacker gav nationell uppmärksamhet. Den första attacken inträffade den 1 juli på Beach Haven i New Jersey där den sommargästande 23-åringen Charles Van Sant beslöt sig för att ta en simtur. När han efter att ha simmat ut några hundra meter börjar simma tillbaka dyker en fena upp bakom honom. Folket på stranden ser detta och ropar och viftar för att varna. Den unge mannen hör dem dock inte - och när han närmar sig stranden går hajen till attack. En av badplatsens gäster som också varit amerikansk OS-simmare hoppar i - hajen vänder av någon anledning och han lyckas dra upp Charles på land där denne dock avlider.

Några dagar senare skedde den 6 juli en ny attack utanför ett strandhotell vid Springlake - en plats där även många topp-politiker från New York brukade semestra. Vid denna tidpunkt och på denna plats var vare sig kriget i Europa eller den unge mannens död på en annan strand några dagar tidigare det stora samtalsämnet. Istället talade man om den snabbt ökade spädbarnsförlamningsdöd som drabbat New York. En 28-åring som arbetar på platsen beslutar sig den dagen för att ta sig ett dopp. Han simmar en bit ut, utanför den gräns som gäller de vanliga badgästerna. En kvinna ser då plötsligt hur han försvinner i vattnet - livräddare åker snabbt ut med en båt och lyckas få tag i en arm på den unge mannen, som är blek i ansiktet och berättar att en haj angripit honom - de drar upp honom och ser hur han saknar ben. Han förlorar snabbt medvetandet och dör sedan.

Nu börjar rykten florera och turistindustrin också drabbas (ungefär som i Steven Spielbergs film). En frenetisk jakt med båtar och skjutvapen som idag framstår som totalt ineffektiva börjar - och en senator lovar att inom några dagar så kommer stränderna att vara helt säkra igen. Ingen haj dödas dock - men däremot blir den nationens samtalsämne och debatten om spädbarnsdöd ersätts snabbt av rubriken om det skräckinjagande havsmonstret. Det finns också en historiskt trovärdig spelfilm om dessa händelser vid namn "12 days of terror" från 2005.

Vithajar är vanliga längre söderut i landet där dödliga möten skett till och från under åren (såväl i Florida som i Kalifornien) - men längs nordöstkusten är vithajar inte helt vanliga. Nyligen siktades dock sådana så pass långt ut som i Massachusetts - något CNN här rapporterar om. Ett inslag som visar att till skillnad från hysterin för 100 år sedan, så tas händelserna denna gång med relativ ro:



Det finns dock fortfarande tillfällen när mötet med hajar får mer dödlig utgång än i Massachusetts. Här har MSNBC ett inslag från februari 2010 om en kite-surfare som då just dödats av hajbett i Florida:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här är också ett annat inslag om en 19-åring som dödades av en vithaj i Kalifornien hösten 2010:



Det finns otaliga dokumentärfilmer om vithajar och hajattacker. Vad som dock är spännande med USA är att trots att sådana här saker sker (och trots de otaliga hajfilmer som producerats sedan Steven Spielbergs trendsättare 1975 - filmer jag försöker se så ofta de kommer och så ofta jag hinner. Senast såg jag den helt klart godkända The Reef) så demoniseras djuren inte nämnvärt. Det kan jämföras med te x den svenska vargdebatten där en dödad ren eller hund i princip kan väcka krav på att vargarna ska utrotas från Sverige.

Det skrivs, inte minst här i Sverige, mycket negativt om amerikansk miljöpolitik. I många avseenden har dock USA kommit mycket längre än Sverige - det gäller inte minst i samspelet mellan djur och människor. Djurpoliserna på Animal Planet imponerar betydligt mer än det svenska naturvårdsverket (med det sagt finns det förstås många enskilda svenska experter) - och exempel som detta visar också att det i USA finns en mer avslappnad inställning till när sådana här saker sker i mötet med vildmarken. Och USA visar också att det går att kombinera ett modernt samhälle och samtidigt bevara respekten för naturen och det vilda. Det är något vi i Sverige borde lära av.

Se även tidigare inlägg:

Challenger - USA:s patriotiska vithövdade havsörn 20110530

Obama benådar alligator-tjuvjägare 20110521

Federalt tigerpytonförbud diskuteras i kongressen 20100325

Ken Burns om amerikanska nationalparker 20090927

Inga kommentarer: