söndag 14 augusti 2011

Michele Bachmann vinner Ames Straw-Poll

Michele Bachmann vann igår Ames straw-poll i Iowa med 28,6%. Ron Paul, som många också ansåg hade goda möjligheter att vinna, kom tvåa med 27,7%. Tim Pawlenty kom trea med 13,& och Rick Santorum fyra med 9,9%.

Det var en mycket viktig seger för Michele Bachmann som med detta resultat visat att hon kommer att vara en toppkandidat även framöver, och att kampen nu alltmer verkar komma att handla om Mitt Romney, Rick Perry och henne själv.

För Ron Pauls del var resultatet bra, även om han förstås hade önskat att han hade kunnat knipa drygt 150 röster till och på så vis bli etta.

För Rick Santorums del var resultatet också upplyftande, trots att denne i praktiken (likt Ron Paul) förstås inte har någon riktig chans att vinna nomineringen. Dessa har dock inget att förlora - till skillnad från Tim Pawlenty.

För Pawlentys del var resultatet förödande. Pawlenty satsade det mesta på att vinna debatten som i torsdags hölls i staden, samt på att åtminstone/i synnerhet besegra Michele Bachmann och på så vis vinna den interna kampen mot henne. Nu gjorde han inte det, och han kommer nu på allvar att tvingas överväga om det är värt att fortsätta kampanjprocessen. Jeff Roe, GOP-strateg som arbetade för Huckabee 2008 kommenterade Pawlentys situation:

“This is a mortal wound for Tim Pawlenty. He is so hobbled by these results. I don’t know how he could continue to fundraise and run a credible campaign.”


På övriga platser kom Herman Cain som blev femma, Rick Perry sexa, Mitt Romney sjua, Newt Gingrich åtta, Jon Huntsman nia och Thad McCotter tia (med 35 röster - vilket kan jämföras med Bachmanns 4823 röster).

Här har Chuck Todd från MSNBC ett inslag om saken där han tillsammans med Mike Murphy och Jonathan Martin diskuterar resultatet, där de konstaterar att det handlar om förväntningar och att Pawlentys tredjeplats därför var mycket sämre än Santorums fjärdeplats. Besvikna förväntningar gör det svårt att samla in mer pengar:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyHär är också ett annat inslag där Chuck Todd intervjuar David Gregory om saken som gör en jämförelse mellan Bush och Perry, samt förklarar skillnaden mellan Bush vs Gore kontra en eventuell match mellan Perry och Obama och konstaterar att det nu råder en stor debatt om regeringens roll i amerikaners liv där Perry och Obama står på totalt motsatta sidor medan Bush och Gore stod betydligt närmare varandra:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyKällor: New York Times, Des Moines Register

Se även tidigare inlägg:

My Take On The Debate 20110813

Inga kommentarer: