onsdag 10 augusti 2011

Inför primärvalsdebatten i Iowa

Imorgon hålls den tredje primärvalsdebatten i det republikanska nomineringsvalet. Denna gång i Iowa, som därefter på lördag håller sitt kända och viktiga Ames Straw Poll. Fox News diskuterar här den uppkommande debatten:



Debatten är viktig för alla kandidater. Men kanske i synnerhet för Tim Pawlenty - vars kampanj förmodligen står eller faller med debatten och strawpoll-omröstningen på lördag.

Michele Bachmann behöver också göra bra ifrån. Hennes snabba uppgång berodde på hennes lyckade framträdande i den förra debatten i New Hampshire. Men Herman Cain har visat att en debatt kan ge en kandidat ett snabbt uppsving, men att detta snabbt faller om fortsatt hög kvalité och energiska framföranden inte fortsätter. Michele Bachmann måste därför hävda sig, och det i synnerhet om Rick Perry direkt därefter tillkännager sin kandidatur. Om hon inte lyckas riskerar hon i sådana fall förmodligen att på längre sikt gå samma öde som Herman Cain tillmötes - dvs bli en medelmåttig före-detting. Det kommer inte att gå lika snabbt, men gör hon inte bra ifrån sig och Perry ger sig in så står väldigt mycket plötsligt på spel för hennes del.

Mitt Romney måste också göra bra ifrån sig. Men Mitt Romney brukar ha en jämn och bra debattförmåga så håller han den klass han brukar hålla så kommer saker och ting förmodligen att fortsätta för honom så som hittills gjort. Han har en ganska trygg position och ingenting kommer att stå eller falla för honom, såvida han inte gör bort sig - och det är inte särskilt troligt.

De övriga kandidaterna måste göra extraordinärt bra ifrån sig (både imorgon och på lördag) om de vill ha en seriös chans att i framtiden möjligtvis kunna vinna nomineringen.

Se även tidigare inlägg:

Republikanernas Twitter-debatt 20110721

Sammanfattning av GOP-debatten i New Hampshire 20110621

Debatten i New Hampshire 20110615

Inför debatten i New Hampshire 20110610

Den första republikanska primärvalsdebatten 20110506

Inför republikanernas första primärvalsdebatt 20110505

Inga kommentarer: