fredag 5 juni 2015

USA skickar svenska vapen i kampen mot ISIS

USA har skickat 2000 exemplar av det svensktillverkade granatgeväret AT-4 till Irak, för att där användas i kampen mot ISIS. DN skriver:

Pansarskottet m/86 tillverkas av Saab Dynamics. Den avfyras från axeln och spränger sig igenom både bepansrade fordon och hus. Vapnet har blivit en storsäljare till flera länder, inte minst till USA.


Behovet av AT-4 visas genom att ISIS, som kommit över mängder amerikanska humvees, använder dessa för självmordsuppdrag när man placerar jeeparna fulla av sprängmaterial och kör in i måltavlor. Med det svenska raketgeväret ska irakiska styrkor få möjlighet att stoppa sådana attacker.

Det är dock möjligt att de amerikanska leveranserna till Irak bryter mot avtalet med Sverige, enligt vilket USA inte får överlåta svenska vapen till ett tredje lands militär utan svenskt godkännande, och den svenska kontrollmyndigheten för vapenexport reagerar därför:

– Vi har ställt en fråga till amerikanerna muntligen och i dag går det i väg ett formellt brev till den amerikanska ambassaden. Men vi har ännu inte fått något svar, säger Christer Ahlström, generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter (ISP) till DN.


Att vapnet används i kampen mot ISIS är förstås utmärkt. Så länge Iraks armé förmår att se till att vapnen stannar i deras egna händer.

Här en demonstrationsvideo på YouTube över hur AT-4:an fungerar:UPPDATERING:

Här också Business Insider om hur ISIS nu använder de amerikanska Humvees man kommit över för att utföra attacker.

Källor: DN, DN, SVD

Inga kommentarer: