torsdag 17 december 2009

Chavez skräms - Chile går åt höger?

Den venezolanske presidenten Hugo Chavez, som är känd för att hitta amerikanska spöken bakom varje buske, har tagit tillfället i akt under klimatkonferensen i Köpenhamn att attackera USA. Han påstår, dock utan några bevis (så klart), att USA håller på att rusta upp på de karibiska öarna utanför Venezuelas kust som tillhör Holland. Jag tror dock att delegaterna i Köpenhamn för tillfälligt inte bryr sig särskilt mycket om Chavez korståg mot USA.

Det hela påstås ingå i USA:s plan att motarbeta vänsterregeringar i Latinamerika. Förutom att vara duktig på att hitta amerikanska spöken hotar Chavez gärna med krig titt som tätt, inte minst mot grannen Colombia. Jag tycker att Chavez utspel är intressant eftersom det speglar Chavez växande problem med att framställa sig som den nye Simon Bolivar som är kallad att kasta ut kolonialmakterna ur Latinamerika. Detta var relativt enkelt så länge den allmänt impopuläre Bush var president, men har blivit betydligt svårare sedan den populäre Obama tog över skutan. Utan bilden av ett hotfullt USA blir det svårare för Chavez att fortsätta vara populär. Därtill blir det även svårare att rikta fokus från Venezuelas övriga problem (däribland inte minst maktkoncentrationen kring Chavez).

För övrigt har högerkandidaten Sebastián Piñera nyligen vunnit den första omgången i Chiles presidentval. Den andra valomgången genomförs den 17:e januari och Piñera anses ha goda möjligheter att vinna också den andra omgången och sålunda bli Chiles förste högerpresident sedan diktaturens fall 1990. Chile är ett land på framgång varandes Latinamerikas rikaste land per capita och med högst Human Development Index i Latinamerika. Kanske skulle en seger för Piñera kunna initiera en högervind i ett Latinamerika som sedan 90-talet dragit sig allt längre åt vänster.

Källa: Venezuela's Chavez sees US threat in Dutch islands
Se också: Chilean presidential election, 2009–2010

Inga kommentarer: