fredag 18 december 2009

Ännu ett exempel på USA:s föråldrade rättssystem

MSNBC har här en artikel om James Bain, som suttit 35 år i fängelse för ett brott DNA-prov nu visar att han inte begått.

1974 dömdes han som 19-åring till livstids fängelse för att ha våldtagit en 9-årig pojke. Han fälldes då i stor utsträckning pg a ett ögonvittne, som pekade ut honom på ett foto. Inte ens den tidens tester knöt honom dock med säkerhet till brottet. Pojken som blivit våldtagen hade beskrivit personen som attackerade honom och pojkens farbror som var biträdande rektor på skolan i närheten sa att det lät som James Bain - en tidigare elev. Pojken pekade sedan ut Bain på ett foto, med saker indikerar att utredarna ledde honom till utpekandet. I rättegången som sedan följde avvisade juryn Bains alibi att han suttit och tittat på tv tillsammans med sin tvillingsyster, något systern upprepade på en nyhetskonferens förra veckan.

Bains upprättelse gör dock att en dålig historia åtminstone får ett gott slut. Bain, som nu är 54 år, sa när han friades:

"No, I'm not angry. Because I've got God."


Han förklarade vidare att han såg fram emot att få äta kalkon och dricka Dr Pepper. Florida klubbade förra året igenom en lag som ger fångar som blivit oskyldigt dömda rätt till 50 000 dollar i ersättning per år de suttit inne, vilket innebär att Bain kommer att få 1,75 miljoner dollar. Något som förstås inte kan ersätta åren Bain förlorat - men likväl tycks historien ha fått ett lyckligt slut.

Hela incidenten visar dock på de enorma bristerna i amerikanskt rättsväsende, med ett system som säkert var progressivt och bra för 200 år sedan - men som idag ter sig tämligen barbariskt ur de flesta europeiska länders perspektiv.

Källa: MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Polismördaren ett problem för Mike Huckabee 20091201

Polanski arbetar på ny film från häktet 20091015

Eric H. Holder tänker stoppa åtal av laglig marijuana 20090319

Inga kommentarer: