lördag 19 december 2009

Nelson nöjd efter ytterligare förhandlingar

Senator Ben Nelson, som länge sagt att han lutar åt att rösta nej pg a de enligt honom icke tillräckligt långtgående garantierna mot att pengar används till aborter har nu sagt att han är beredd att rösta ja till Senatens sjukförslag, efter det att Harry Reid tillmötesgått honom ytterligare i frågan, samt gett Nelson tiotals miljoner mer för Medicaid-programmet i hans hemstat Nebraska.

Nelson uttalade sig i samband med att han förklarat att han var beredd att rösta ja, och sa:

"I know this is hard for some of my colleagues to accept and I appreciate their right to disagree," sa han på i fråga om abortfrågan. "But I would not have voted for this bill without these provisions."

Nelsons beslut kommer förmodligen att få de progressiva Demokraterna att bli ännu mer skeptiska mot Reids kompromisser. Men för Harry Reids del så har han fått jobbet gjort: han har lyckats vinna över Joe Lieberman genom att avskaffa Medicare-buy-in-tillägget, och nu också fått med Ben Nelson genom att ta tuffare tag mot aborter.

Helt i hamn är Senatens förslag ännu inte. Men de två främsta hindren tycks för närvarande ha återvänt till fållan. Och det är ett viktigt framsteg för Vita Huset. Även om det fortfarande är en bra bit att gå. Här är Ben Nelson som förklarar sitt beslut där han uttrycker sina förhoppningar om sjukvårdsreformen och prisar Harry Reids hårda arbete. Han förklarar dock att han tänker rösta emot ett slutförslag där Senatens och Representanthusets förslag jämkas, och det förslaget ser drastiskt annorlunda ut än det han nu tänker rösta för. Vad det innebär är helt enkelt att han säger att om de progressiva i Representanthuset försöker skapa ett liberalare slutförslag än det han nu godkänt i Senaten - så kommer han i slutändan att rösta nej. Med tanke på de progressivas redan nu upprördhet gällande Obama-administrationens kompromisser till den Demokratiska högerfalangen, så torde det vara som upplagt för en rejäl konflikt - oavsett hur Senatens stundande omröstning än går. Här är i alla fall Ben Nelson:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyKälla: MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Fortsatt liberal kritik mot Obamas kompromisser och passivitet 20091219

Inga kommentarer: