onsdag 9 januari 2013

Richard Nixon 100 år

USA:s 37:e president Richard Nixon, föddes den 9 januari 1913 och skulle således idag ha fyllt 100 år, vilket uppmärksammas på många håll i USA.

Richard Nixon var en komplicerad man, med både bra och dåliga egenskaper - men som likväl mest är ihågkommen för de dåliga. Han var den siste moderate republikanske presidenten opåverkad av Goldwaters konservativa revolution, som efter Nixon i och med Reagan skulle stöpa om hela det republikanska partiet. Han drev igenom miljölagstiftningar, förespråkade allmän sjukvård och var också en mycket skicklig utrikespolitiker som öppnade dörren för en relation snarare än en konflikt med det kommunistiska Kina. Han försökte också styra upp ett misslyckat Vietnamkrig - och Olof Palmes fördömanden över Hanoi-bombningarna till trots, julen 1972 - så har många amerikanska krigsveteraner haft mycket att tacka Nixon för.

Här har Chuck Todd på NBC:s The Daily Rundown ett inslag om president Nixon:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyHär har Fox News också ett inslag:För dem som önskar lite lättillgänglig inblick i Nixons liv och karriär rekommenderas filmerna "Nixon" från 1995 med Anthony Hopkins i rollen som den fd presidenten. Samt Frost/Nixon från 2008 om den legendariska intervjun med Nixon av den brittiske talk-show-värden David Frost, som lyckades pressa presidenten att prata om saker han tidigare varit tyst om.

Se även tidigare inlägg:

40 år sedan Watergate 20120617

Inga kommentarer: