onsdag 21 oktober 2009

Bushs motivationstal uppmärksammas av vänstern

För några veckor sedan noterade jag i förbifarten att George W. Bush skulle delta som talare på ett motivationsseminarium i Texas tillsammans med bl a Colin Powell och Rudy Giuliani. Jag tänkte vänta med att rapportera saken tills efter seminariet som hålls nästa vecka. Här har dock Rachel Maddow ett inslag som är värt att kommentera - om inte annat för att ge en bild av hennes sätt att ironisera:



Motivationsseminarier är förstås inte det häftigaste att delta i - och som mycket riktigt uppmärksammas så är "Get Motivated" knappast "Council on Foreign Relations". Det är dock inte direkt det första tal Bush hållit efter sin tid som sittande president. Alla presidenter ger sig dessutom ut på insamlingsturnéer efter att de lämnat Vita Huset för att skramla ihop pengar till sina presidentbibliotek. Bill Clinton som var mer eller mindre utfattig, hade förmodligen ett större behov än Bush av att föreläsa för pengar - vilket han också flitigt gjorde. Och om en "Motivationsförläsning" kan te sig lite löjlig för en fd president - så finns det otaliga exempel på alla de betydligt mer anmärkningsvärda människor Bill Clinton "föreläst inför" i sina insamlingar till sitt presidentbibliotek och the Clinton Foundation. Faktum var att dessa kontakter ansågs kunna innebära ett problem för det eventuella valet av Hillary Clinton som minister i Obamas kabinett. Newsweek har här några exempel på kontroverser kring Clintons föreläsningar.

Själv anser jag att kritiken mot Clinton inte behöver överbetonas. Men när den amerikanska vänstern försöker göra en grej av att George W. Bush (och två andra tämligen kända Republikaner - kan tilläggas) ska föreläsa på ett motivationsseminarium - så behöver kritiken mot Clinton i alla fall ihågkommas. Om inte, är det lätt att skapa sig en väldigt snedvriden historiebild.

Se även tidigare inlägg:

Bush den äldre kritiserar liberala programvärdar 20091017

Bush talar på Baptistkonferens 20091009

Inga kommentarer: