torsdag 22 oktober 2009

Möjliga Nej-Demokrater till sjukvårdsförslag

Förhandlingarna kring Senatens sjukvårdsförslag fortgår. Men medan diskussionen fortfarande kretsar kring huruvida Maine-Republikanen Olympia Snowe kommer att rösta för det slutgiltiga förslaget eller ej, så finns det också en del Demokratiska senatorer med väldigt skilda perspektiv på reformen - och med väldigt låsta positioner gällande vad de anser måste ingå i en reform.

Somliga Demokratiska senatorer representerar högst konservativa delstater där McCain besegrade Obama dubbelsiffrigt i förra års presidentval. En av dessa är den kvinnliga Demokratiska senatorn Blanche Lincoln som står inför en tuff återvalskampanj nästa år hemma i Arkansas, där McCain vann över Obama med 20%. Hon förklarar att hon kommer att rösta för den reform som är bäst för Arkansas, och säger att hon uteslutit ett statligt sjukvårdsalternativ:

"I've ruled out a government-funded and a government-operated plan."

En annan Demokrat är senator Mary Landrieu från Louisiana, som McCain vann med snarlika siffror. Hon förklarade:

"I'm not for a government-run, national, taxpayer-subsidized plan, and never will be."

Men andra Demokratiska senatorer har tagit precis motsatt ställningstagande. En av dem är Roland Burris från Illinois (en person Obama en gång i världen kampanjade för) - som tillsattes i vintras av Illinois tidigare guvernör Rod Blagojevich. Burris var tydlig om sin syn på sjukvårdsreform:

"I would not support a bill that does not have a public option. That position will not change."

Burris är en av dem som kan komma att bli mest svårövertalad att ställa sig i en annan fålla. Det efter att Vita Huset varit mycket kritisk mot hans utnämning att överta Barack Obamas senatsplats efter att ha utvalts av den skandalomsusade Rod Blagojevich när denne gick in i sin slutfas som guvernör. Vita Huset har också gjort tydligt att de inte kommer att stödja Burris till omval 2010 - något som enkelt sagt gör att Burris inte har något att förlora, och kan rösta precis så som han själv känner.

Andra senatorer som visat skepsis är Joe Lieberman (oberoende Demokrat) från Connecticut, och Evan Bayh från Indiana.

"I want to know what works for families and small businesses," sa Bayh, och tillade att han kunde tänka sig stödja en ett allmänt försäkringsalternativ som dock sköttes av delstaterna, inte av den federala regeringen.

Vita Huset har dock gjort vad de kan för att vinna lojalitet från skeptiska Demokrater i Senaten. Förra veckan inbjöd Obama Evan Bayh till Vita Huset för att diskutera sjukvårdsreformen och budgetunderskottet. Något Bayh kunde stoltsera med inför sin hemmapress vilket han också gjorde när han förklarade för reportrar från Indiana att presidenten "was asking for my leadership on both of those issues."

Att det var precis det presidenten gjorde, skulle Obama naturligtvis vara den allra första att hålla med om.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Sjukvård, bonusar och kvinnor i arbetslivet på Meet the Press 20091019

Obama - videovecka 39 20091017

Chris Matthews intervjuar Olympia Snowe 20091015

Inga kommentarer: