måndag 26 oktober 2009

Biofilm att rekommendera: Soraya M

En film som i dagarna visas på svensk bio, är Soraya M - som jag tidigare skrivit om i följande inlägg - en verklighetsbaserad film om en kvinna som på 1980-talet stenas till döds i Iran. I länken finns såväl en trailer, som intervjuer med folk som sett filmen - samt ett inslag från Fox News. De som har möjlighet rekommenderar jag att se denna film.

Själv har jag ännu inte sett den, men såg igår filmen "The stoning", som baseras på en verklig händelse om en amerikansk kvinna som gifter sig med en iransk man - våldtas av en granne, och därefter utsätts för det iranska systemets perversa rättvisa. Det var en mycket sevärd film, men mycket indikerar att Soraya M är en av de starkaste berättelserna om detta ämne.

På ett akademiskt plan finns - och bör det också finnas - utrymme att diskutera vilket som är bästa förhållningssätt till den iranska islamistregimen, eller till talibanerna i Afghanistan/Pakistan - eller Al Shabaab i Somalia. Däremot finns det inget utrymme för kompromiss i fråga om män som behandlar kvinnor som boskap, och i Guds namn, piskar och stenar dem till döds.

Det som president Bush kallade kriget mot terrorismen - var ett krig just mot sådana. I sitt avskedstal den 15 januari detta år, förklarade Bush detta med orden:

"...Afghanistan has gone from a nation where the Taliban harbored al Qaeda and stoned women in the streets to a young democracy that is fighting terror and encouraging girls to go to school...

I have often spoken to you about good and evil. This has made some uncomfortable. But good and evil are present in this world, and between the two there can be no compromise. Murdering the innocent to advance an ideology is wrong every time, everywhere.

Freeing people from oppression and despair is eternally right. This Nation must continue to speak out for justice and truth. We must always be willing to act in their defense and to advance the cause of peace."


Bushs tal är väldigt starkt. Och dem som inte tror det rekommenderar jag (på förhand) att se Soraya M - och därefter titta på Bushs tal. Ni som ser/har sett filmen får gärna skriva en kommentar här.

Se även tidigare inlägg:

The Stoning of Sorya M 20090719

Kristendomen utrotningshotad i Somalia 20091024

Inga kommentarer: