söndag 18 oktober 2009

Obama och valen den 3:e november

Trots att 2009 är ett tämligen händelselöst år i valpolitiskt avseende så kommer trots allt några intressanta val att äga rum den 3 november. Här presenteras de val jag känner till:

Guvernörsvalen i New Jersey och Virginia:

De stora valen består av guvernörsvalen i New Jersey och Virginia - två delstater som tidigare haft varsin Demokratisk guvernör men där de i båda fall nu lutar mot Republikansk seger.

I New Jersey - som länge varit ett Demokratiskt superfäste - och en delstat som Barack Obama i förra års presidentval vann över John McCain med 57% mot 42%, håller den Republikanske guvernörskandidaten Chris Christie orädd på att ta sig an den problemomsusade sittande Demokratiske guvenören Jon Corzine - som tidigare varit bl a chef för Goldman Sachs, vilket i dagar av finanskrascher och recession inte är populärt. Corzine har dessutom höjt skatterna, men utan att lyckas åstadkomma särskilt mycket. Budgeten är en röra och i juli ansåg bara 13% av väljarna i New Jersey att guvernör Corzine åstadkommit något viktigt överhuvudtaget. Hans utmanare Christie har ett enkelt budskap: skära ner på slösaktiga statsutgifter och sänka skatterna.

I Virginia får en guvernör enligt lagen bara sitta en ämbetsperiod, vilket gör att den nuvarande Demokratiske guvernören Tim Kaine inte får ställa upp till omval. Istället kämpar Republikanen Bob McDonnell mot Demokraten Creigh Deeds om posten. I New Jersey handlar valet om sittande guvernör Corzines bristande kompetens - men i Virginia så handlar valet mer om de nationella Demokraterna- och president Obamas politik, och Demokraten Creigh Deeds har försökt värja sig från att framstå som Obamas förlängda arm. En av Republikanen McDonnells anhängare sa:

“I see [Mr Deeds] as more of what we’re getting in the White House right now. And Barack Obama’s answer to everything is government, government, government,”

Virginia är en swing-state - i de senaste två valen, kongressvalet 2006 och 2008 så vann Demokraterna delstatens båda senatsplatser, och de senaste två guvernörerna har också varit Demokrater. Likväl var Obama den första presidentkandidaten sedan Lyndon B Johnson 1964 att vinna delstaten i ett presidentval. Men nu tycks pendeln svänga tillbaka till Republikanernas fördel. De många svarta som förra året röstade för Obama är avsevärt mindre entusiastiska detta år, inte minst efter att den svarte Demokraten Doug Wilder - som valdes till guvernör 1989, vägrat endorsa Creigh Deeds pg a att Deeds vill höja skatterna.

Bob McDonnell fick dock egna problem efter det att ett examensarbete han skrev för 20 år sedan under sin tid vid Regent University (ett högerkristet universitet grundat av Pat Robertson), offentliggjorts där han hävdade att arbetande kvinnor var ett hot mot kärnfamiljen. Deed har dock försvarat sig med att förklara att hans äldsta dotter är arméofficer i Irak - och att han skrev sin uppsats under Reaganrevolutionens (och den kristna högerns) gyllene era - och leder över Deeds med ca 7%.

President Obama har bara kampanjat för Creigh Deeds en gång - och eftersom mycket tyder på att Deeds ligger i underläge och inte gärna vill förknippas med "Washington" så har Obama för närvarande inte några nya kampanjevent planerade i delstaten.

Kongressvalet i New York:

Men om Obama håller sig borta från guvernörsvalen så är han desto mer aktiv i New York, vars 23:e kongressdistrikt kommer att välja en kongressman. Området är historiskt Republikanskt, där registrerade Republikaner är 45,000 fler än Demokraterna men Obama vann likväl distriktet med 5% över John McCain i förra års presidentval. Det val som nu ska äga rum den 3 november är ett specialval som hålls pg a den tidigare sittande kongressmannen John McHugh, valdes av Obama till Secretary of the Army.

I kampen om kongressplatsen ställer tre kandidater upp: två Republikaner och en Demokrat, och det är bakom Demokraten Bill Owens som det Demokratiska partiet ställer det riktigt tunga artilleriet till sitt förfogande. President Bill Clinton skrev i ett insamlings-email till Owens förmån, att specialvalet var "bigger than just one candidate or one office ... victory or defeat will also be seen as a referendum on President Obama's agenda."

Och president Obama kommer också att hålla en insamlingskampanj i New York till Owens fördel denna månad. Demokraterna ser sin chans att vinna distriktet eftersom Republikanerna ställer upp med två konkurrerande kandidater. I själva verket är det dock två kandidater från två olika partier som konkurrerar om de Republikanska väljarna: den 49-åriga delstatskongresskvinnan Dierdre Scozzafava, nominerades av det Republikanska partiet till dess kandidat. Men The Conservative Party - ett Republikanskt konservativt utbrytarparti, beslöt att inte stödja Dierdre Scozzafava och nominerade istället en egen kanidat - den 59-årige affärsmannen Doug Hoffman.

Huruvida det kommer att splittra den Republikanska rösten och på så vis ge Demokraterna en seger återstår att se - men Bill Clinton, Barack Obama och det Demokratiska partiet ser sin chans.

Äktenskapslagen i Maine:

Den 3 november hålls också en omröstning i Maine om huruvida en lag som röstats igenom i delstatens kongress om att tillåta gay-äktenskap ska återkallas eller ej. Omröstningen har många likheter med Proposition 8 - en folkomröstning som förra året återkallade gay-äktenskapsrätten i Kalifornien. Valet i Maine har fått gay-rättsaktivister att strömma in från Kalifornien för att hjälpa till att rösta nej till förslaget (dvs förslaget att avskaffa pro-gayäktenskapslagen) - men opinionen är jämn, vilket gör valet till ett av höstens mer spännande sådana.

Den 3 november hålls samtliga val vilket innebär två ytterligare spännande veckor av intensivt kampanjande som USA-valsintresserade kan frossa sig i.

Källor: Yahoo News, The Economist, Bloomberg

Se även tidigare inlägg:

Guvernörvalsdebatt i Virginia 20091014

Maine röstar om att återinföra gay-äktenskapsförbud 20091009

Obama nominerar Republikan till arméminister 20090602

Inga kommentarer: