tisdag 20 oktober 2009

John McCain, Twilight, vampyrer och politik

John McCain intervjuas här av Jay Leno och förklarar att den senaste bok han läste var vampyrböckerna Twilight (om han läst hela serien sa han ingenting om) - han fortsätter sedan skämta om vad hans doktor sagt om den saken:John McCain som trots allt är 70+ är onekligen tämligen cool. Att han gillar film et c är ingen nyhet - "24" är en av hans favoritserier, där han även vid ett tillfälle medverkade i serien.

Medan vi är inne på kopplingen mellan vampyrer och politik kan också serien True Blood nämnas (med svensken Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna.) True Blood är HBO:s största tv-succé sen Sopranos och handlar om hur vampyrer lever öppet bland vanliga människor.

MSNBC har här ett inslag med Michelle Goldberg som gästar studion och frågar sig om vampyr-tv-serien True Blood är i maskopi med Republikanerna? I filmen finns nämligen olika budskap i bakgrunden, som te x skyltar som säger "God hates fangs" (istället för "God hates fags") . Vampyrerna är också - och till skillnad från homosexuella - onda på riktigt och ute efter att undergräva människornas samhälle, menar Goldberg som skrivit en artikel om saken i The Daily Beast. True Blood dramatiserar den ultimata right-wing-mardrömmen, menar hon. Här är inslaget från MSNBC:Jag har sett hela första säsongen av True Blood och de första programmen av säsong 2, och anser att serien är väldigt bra (Heroes, Sleeper Cell och True Blood - i den ordningen - är förmodligen de de bästa serier jag sett de senaste två åren). Kopplingen mellan vampyrerna och gay-rörelsen är onekligen synbar: vampyrerna i True Blood har i likhet med gay-rörelsen "kommit ut ur garderoben" och kräver nu sin rätta plats i samhället - vilket av somliga vanliga människor betraktas positivt men hos andra väcker motreaktioner. Och förmodligen har seriens skapare en i det avseendet underförstådd poäng han vill förmedla.

Michelle Goldbergs direkta koppling till Republikaner är dock en väldigt insnöad- och långsökt sådan. Vampyrerna i True Blood framstår inte som onda och elaka - i alla fall inte i högre grad än vanliga människor är det. Hon tycks dock tro att Republikaner som ser serien per automatik kommer att tro det. Och inte nog med det - hon tycks också tro att Republikaner dessutom kommer att tro att alla andra kommer att tro samma sak - och därmed dra den långsökta slutsatsen att eftersom vampyrerna i serien är onda, och uppvisar många likheter med gayrörelsen - så är gayrörelsen också ond.

Det är förstås en extremt långsökt slutsats (och knappast den slutsats seriens skapare har för avsikt att förmedla, eftersom denne i serien snarare vill verka för att avväpna fördomar snarare än att befästa dem). För att dra en sådan slutsats om Republikansk respons på serien, som Goldberg i klippet ovan gör, krävs en väldigt insnöad bild av Republikaner. En av dem som visar att han helt klart aldrig kan placeras in i den Republikanska karikatyr Goldberg målar upp är John McCain (däremot vågar jag inte uttala mig om vare sig om Pat Robertson eller John McCains läkare ;)

True Blood utspelas förövrigt till stora delar i ett soligt Louisiana där karaktärerna har en skön sydstatsdialekt som man sällan hör så genuint mycket av som man gör i True Blood - mer än möjligtvis när man lyssnar på dess Republikanske guvernör Bobby Jindal (för att göra en sista koppling till politik.)

Inga kommentarer: