tisdag 20 oktober 2009

SVD om den amerikanska dumhögern

SVD har här en artikel om Sarah Palins nya bok Going Rogue: An American Life som släpps den 17 november men redan nu går att förhandsbeställa. Författaren Johan Wennström skriver att Palins bok förmodligen kommer att upptas i Republikanernas kanon tillsammans med "Michelle Malkins Culture of Corruption: Obama and His Team of Tax Cheats, Crooks and Cronies och Glenn Becks Arguing With Idiots: How to Stop Small Minds and Big Government redan ingår."

Artikeln förklarar vidare hur det intellektuella tankegodset inom högern minskat, och avslutas:

"Det är sorgligt att se hur den republikanska rörelsen blir allt fattigare på såväl idéer som anständighet. Det finns mycket i Obamas politik som förtjänar kritik, och det vore ganska enkelt att påpeka den på ett sätt som slår an i breda väljargrupper istället för att bara gapa. Men den amerikanska högern verkar inte orka, inte vilja."


Det är en viktig poäng väl värd att göras. USA:s konservativa rörelse började som en intellektuell sådan - och för att klara sig framåt måste den i längden också fortsätta utveckla detta arv. Det kanske låter lite tjatigt - men detta gjorde Republikanerna under George W. Bushs ledning - till skillnad från 1990-talets sista år under Newt Gingrichs ledarskap, och till skillnad från dagens Republikanska rörelse som tycks tro att allt blir bra bara man gör samma saker som Reagan gjorde för 30 år sedan.

Med det sagt har inte Obamas administration heller visat sig vara särskilt intellektuellt nytänkande. Tvärtom så driver Obama rakt av skolboksvarianten av den amerikanska 1960-talsliberalismen. Och även om Republikanerna numera har brist på intellektualism, så är det - om man nu föredrar att nostalgiskt blicka tillbaka på såväl konservatismens som liberalismens glansdagar, bättre att (dumheten till trots) rakt av göra som Ronald Reagan gjorde för ca 30 år sedan, än som Lyndon B. Johnson för ca 40 år sedan.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Sarah Palins Facebook-kommentar om Afghanistan 20091012

Sarah Palin håller sig kvar i rampljuset 20091003

Inga kommentarer: