tisdag 27 oktober 2009

John Kerry stöder försiktig truppökning

Senator John Kerry - tidigare presidentkandidat 2004 och numera ordförande för Senatens Foreign Relations Committee - har arbetat med att förmå Hamid Karzai att acceptera en ny valomgång, och granskat frågan kring general McChrystals truppbegäran, säger nu att han stöder en viss truppökning i Afghanistan - detta trots att han var en av de första Demokrater att yttra skepticism kring truppförstärkning. Los Angeles Times skriver:

"Kerry's comments, at the Council on Foreign Relations in Washington, represent a shift for the senator, who has worked closely with the Obama administration on Afghanistan. Earlier this year, he expressed doubts about the war, comparing it to the war in Vietnam."


Nu förklarar dock Kerry - som stöder en måttlig truppförstärkning inte nödvändigtvis så stor som McChrystal begär:

"Under the right circumstances, if we can be confident that military efforts can be sustained and built on, then I would support the president, should he decide to send some additional troops to regain the initiative,"


I presidentvalet 2004 så anklagades John Kerry för att vara en "flip-flopper" som svängde dit första opinionsvind blåste. I efterhand kan man kanske inte anklaga honom alltför mycket för den egenskapen eftersom i princip alla presidentkandidater gör på det sättet. 2008 spelade såväl Obama som McCain på opinionen. Men även om Kerry inte är lika lättvindig som 2004 så är han likväl ingen stark ledare. Och det måste ha krävts enorma bevis för att få honom att inse dels att fler trupper behövs, och dels att Afghanistan än så länge inte är något Vietnam. Enkelt sagt: om John Kerry säger att det behövs fler (om än bara aningen fler) trupper i Afghanistan, så behövs det förmodligen hur många som helst. Eller i alla fall så många som general McChrystal ber om.

Med John Kerry på McChrystals sida så ökar chanserna att Obama lyssnar på sin general. Gör han det så vore det tummen upp för hans presidentskap. Och i så fall återstår enbart den stora frågan om huruvida vice-president Biden plötsligt kommer att göra en kovändning eller ej? Det skulle i så fall inte te sig särskilt förvånande. Men oavsett vilket: Om Obama fattar beslutet att skicka fler trupper (mot Bidens ihärdiga råd) så blir det ännu ett nytt argument till varför Obama bör överväga någon annan vice-president att kampanja tillsammans med 2012. Det vore kul om han valde Dick Cheney - och vettigare: för ingen kan seriöst påstå att Joe Biden har ens en bråkdel av den tidigare vice-presidentens kompetens.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

President-administrationernas ordbråk om Afghanistan 20091026

Inga kommentarer: