fredag 19 februari 2010

Obama träffar Dalai Lama

President Obama träffade igår äntligen Tibets andlige ledare Dalai Lama i Vita Huset. Obama förklarade att han stödde Tibets kultur och dess folks mänskliga rättigheter och gav också sitt stöd till Dalai Lamas begäran att föra samtal med den kinesiska regeringen.

Mötet med Dalai Lama gjordes trots kinesiska protester, men det var ett lågprofilmöte. I oktober 2009 hade Obama valt att inte träffa Dalai Lama alls (vilket dock istället gjordes av Nancy Pelosi och John McCain) för att inte uppröra Kina. Nu träffade han alltså Dalai Lama trots Kinas protester, men ingen press släpptes in för att närvara, och Vita Huset släppte bara en offentlig bild av mötet som varade i mer än en timme. Ingen presskonferens hölls heller, även om Dalai själv talade med reportrar och sa att han var väldigt glad för mötet. Obamas pressekreterare Robert Gibbs sa dock i efterhand:

"The president stated his strong support for the preservation of Tibet's unique religious, cultural and linguistic identity and the protection of human rights for Tibetans in the People's Republic of China,"


Här är Dalai Lamas korta möte med reportrar efter mötet med Obama i Vita Huset:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Att Obama mottog Dalai Lama var bra. Men att det gjordes i skymundan - som om att USA eller Dalai Lama skulle haft något att skämmas för - var inte lika bra. Det var dock en pragmatism som det senaste året visat sig vara så typisk för Obama. MSNBC skriver:

Obama's handling of the Dalai Lama visit also has concerned some who watched Obama seek the moral high ground on human rights during his campaign and early presidency.

...Obama, however, prides himself on pragmatism.

He believes China's help is the linchpin for several difficult and consequential global problems, from nuclear standoffs in Iran and North Korea to international agreement on fighting climate change.


Pragmatism kan vara bra (och är naturligtvis nödvändigt) i rent sakpolitiska förhandlingar, men all pragmatism är inte bra. I synnerhet inte ideologisk pragmatism när man har att göra med ideologiska motståndare. I USA:s relation med Kina finns det många områden för samarbete och ett ömsesidigt givande och tagande - inte minst ekonomiskt. I fråga om mänskliga rättigheter står länderna dock på två skilda sidor. Vad Kina på det området vill göra är att pressa USA att acceptera att Kina inte accepterar Dalai Lama eller mänskliga rättigheter - att göra eftergifter för en sådan sak är en felaktig form av kompromiss.

Naturligtvis skulle Obama inte erkänna att han gjort någon sådan eftergift eftersom han i ord förklarat att han stöder Tibets sak. Men i praktiken så hade detta väldigt enkelt kunnat demonstreras för Kina genom just ett offentligt välkomnande av Dalai Lama. Kina ska knappast påverka vilka diplomatiska förbindelser USA förhåller sig med eller inte. Om en sådan sak hade skett i en mänsklig relation mellan två individer - där den ena parten ställer upp galna kriterier för vilken den andra bör ha rätt att träffa eller ej, så skulle det betraktas som sjukt. Att detta sker i internationella relationer är precis lika sjukt. Och det är ett spel USA inte bör spela med i, och som bara stärker Kina i dess föreställning att de kan manipulera USA.

Att Obama dock valde att nu träffa Dalai Lama, trots Kinas protester som i höstas fick honom att inte göra det, är dock ett steg i rätt riktning.

Källa: MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Obama tänker möta Dalai Lama 20100204

Kina varnar Obama för att träffa Dalai Lama 20100202

USA:s relation med Kina allt kallare 20100131

Inga kommentarer: