torsdag 4 februari 2010

Obama tänker möta Dalai Lama

President Obama tänker möta Dalai Lama i Vita Huset trots Kinas varningar om att detta kan komma att skada relationen länderna emellan. Mötet ska ske i slutet av februari, skriver DN i följande artikel.

Att träffa Dalai Lama, som han nobbade i höstas för att tillgodose Kinas önskningar, är ett steg helt i rätt riktning av president Obama. USA kommer dessutom att bli skarpare i sin kritik mot Kina, gällande såväl dess Internetcensur, som anklagelser om valutamanipulering. Zhu Weiqun - myndighetsföreträdare för det kinesiska kommunistpartiet sa att ett möte mellan Obama och Dalai Lama seriöst skulle underminera "the political foundation of Sino-U.S. relations".

Det står ännu inte klart hur pass offentligt mötet mellan Obama och Tibets andlige ledare kommer att vara, men Kina måste förstå att de inte kan diktera andra länders eller individers agerande och fredliga diplomatiska relationer. Det om något bör USA tydligt förklara. Att Obama nu väljer att träffa Dalai Lama mot Kinas önskningar är en tydlig och behövlig markering.

Källor: DN, Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Kina varnar Obama för att träffa Dalai Lama 20100202

Inga kommentarer: