lördag 13 februari 2010

Cheney vs Biden

Söndagen kommer att bli mycket intressant. Då kommer nämligen tidigare vice-president Dick Cheney, som under det senaste året varit skarpt kritisk mot Obama-administrationens säkerhetspolitik att intervjuas på ABC News "This Week". Detta snappade Vita Huset upp i torsdags, och beslöt därför att låta sin vice-president Joe Biden också intervjuas av Meet the Press och Face the Nation. Det är, skriver Politico, det närmaste en debatt den sittande och den tidigare vice-presidenten hittills kommit. Däremot har de många gånger tidigare varit skarpt kritiska till varandra.

"Debatten" kommer att bli intressant. Däremot är det häpnadsväckande att Vita Huset på allvar väljer att låta sin kanske allra minst kompetente kabinettsmedlem (som är bara "ett hjärtslag borta från presidentposten") ta en sådan här debatt. När Obama förde en liknande debatt - som i själva verket var ett parallellt tal om samma ämne, så var det Dick Cheney som de flesta ansåg förde fram de vettigaste argumenten. Och det var i maj 2009, när Obama var betydligt mer populär än han är idag. Nu när opinionen i många avseenden vänt sig mot somliga delar av Obamas säkerhetspolitik, så är frågan om vice-president Biden verkligen kommer att klara av att debattera mot Dick Cheney, när Obama knappt klarade detta för ett år sedan.

Vita Huset tycks anse att Biden kommer att sköta sig utmärkt. Jag själv är inte lika säker. Söndagsintervjuerna kommer att bli intressanta.

UPPDATERING:

Washington Examiner skriver en kort notis om morgondagens intervjuer med titeln: "Sorry, Biden -- our money's on Cheney".

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Biden och Gibbs försöker ge Obama äran för Irak 20100212

Cheney vinner debatten mot Obama 20090522

Inga kommentarer: