onsdag 24 februari 2010

När Demokraterna försvarade filibustern

Det har i demokratiska kretsar på sistone talats en hel del om "det tröga politiska systemet", och att det krävs 60 röster för att bryta en filibuster. Senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid har förklarat att han nu är öppen för möjligheten att driva igenom en sjukvårdsreform med hjälp av reconcilliation, som bara kräver 51 röster och således exkulderar behovet av republikansk hjälp.

"It's hard for us to quite understand why, with reconciliation being planned, we're having a meeting which is allegedly designed to engender some bipartisan agreement,"
sa dock den republikanske kongressmannen Jon Kyl från Arizona om den saken.


Harry Reid sa emellertid att republikanerna borde sluta gnälla över saken:

"They should stop crying about reconciliation as if it's never been done before. It's done almost every Congress, and they're the ones that used it more than anyone else,"


Harry Reid har naturligtvis rätt. Det fanns dock en tid när Demokraterna aggressiv försvarade filibustern - detta var 2005 när republikanerna styrde båda kamrar och president Bush styrde Vita Huset. När demokraterna filibustrade mängder av Bushs nominerade jurister pg a att demokraterna ansåg att dessa var alltför konservativa, så hotade Senatens republikanske majoritetsledare Bill Frist med att bryta filibustrarna genom det sk Nuclear option (som också använts för att beskriva reconcilliation-möjligheten i den pågående sjukvårdsreformen). Detta fick dock i princip hela den demokratiska församlingen att frenetiskt försvara vikten av det goda balanssystem som författningsfäderna avsett med filibuster-regeln som kräver 60 röster. Och naturligtvis slog ingen på lika stort som dåvarande senator Joe Biden, som sa:

“I pray God when the Democrats take back control we don’t make the kind of naked power grab you are doing.”


Få republikaner skulle förstås uttrycka sig så som Joe Biden (bortsett från Pat Robertson förstås). Men även om de skulle göra det, så är frågan om de skulle vara lika snabba på att tvärt byta åsikt som demokraterna för närvarande tycks vara? Kanske skulle de det också, men för närvarande är det demokraterna som förespråkar segelbåtar när vinden blåser deras väg men motorbåt i lagstiftande motvind. Ta en titt tillbaka till våren 2005:Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

Bart Stupak om Obamas nya sjukreformförslag 20100224

Retoriken trissas upp inför sjukreformsmötet 20100224

Abortfrågan tilltar i den nya sjukvårdsdebatten 20100224

Obama presenterar ny sjukvårdsplan 20100223

Inga kommentarer: