torsdag 18 februari 2010

CPAC 2010: Marco Rubio

The Conservative Political Action Conference (CPAC) 2010 inleddes idag på Marriott Wardman Park Hotel i Washignton DC, med senatskandidaten Marco Rubio från Florida som öppningstalare. Det var Marco Rubios hittills största tal någonsin, och det första inför en nationell publik. Han inledde med att förklara att det aldrig funnits någon nation i historien som USA, en nation baserad på dess grunddokument som erkänner att nationens rättigheter härrör från Gud, inte från regeringen.

USA:s författningsprinciper har gjort USA till den friaste nation i historien. Och trots de problem USA står inför så skulle förmodligen få amerikaner vilja tillhöra någon annan nation. Han fortsatte med att förklara att det dock alltid funnits dem som inte förstår eller kan se detta - dem som tror att den amerikanska befolkningen behöver en överförmyndare att skydda dem från dem själva. Folk som tror att de fria marknadsprinciperna är orättvisa - att vissa tjänar mycket pengar och att resten av folket lämnas kvar. Folk som tror att det enda sättet för företag att tjäna pengar är att utnyttja arbetarna och lura sina kunder. Dessa tror också att USA:s fiender existerar pg a något som USA gjort för att förtjäna deras fiendskap. Rubio fortsatte sedan med en indirekt kritik mot president Obama och Demokraterna och förklarade att problemet var att 2008 så vann folk med denna världsbild makten, men de har en världsbild som inte delas av det amerikanska folket.

Han förklarar vidare att under mellanvalsåret 2010 så söker det amerikanska folket ledare som förstår vad som hänt och är beredda att stå emot det, och erbjuda ett motalternativ. Ett sådant alternativ är Marco Rubio beredd att ge, och det med besked: republikaner bör komma till Washington och samarbeta med Demokraterna, men helt beroende på vad de sista vill göra: om de vill sänka skatterna, så visst. Om de vill få ner statsskulden och och underskottet, visst. Om de vill besegra radikal islam och terrorism, så visst. Men om de däremot vill överge USA:s fria marknadsekonomi, om de vill att USA ska underkasta sig det internationella samfundet, om de inte fixa till USA utan istället förändra USA, i så fall ska de bekämpas varje steg på vägen.

Rubio ger också en tydlig syn på amerikansk utrikespolitik och förklarar att USA inte står inför något större hot än det från radikal islam. De attackerade inte USA pg a något som USA har gjort. De vill påtvinga sin syn på världen på så många människor som möjligt och USA står i deras väg. USA måste därför göra klart att de kommer att göra vad som helst hur länge som helst, för att besegra radikal islamisk terrorism. USA bör också straffa allierade till dessa, som Iran - och stå tillsammans med sina allierade, som Israel. Terroristceller och terroristledare ska tillintetgöras, och de som överlever ska tillfångatas och ur dem ska viktig information utvinnas innan de möte rättvisa vid en militärdomstol på Guantanamobasen, inte i en civil domstol på Manhattan.

Marco Rubio berättade också om sin livshistoria, om sina fattiga föräldrar som flydde från Kuba och de möjligheter han själv fått som de aldrig hade, tack vare att USA är den nation det är. Det är ett mycket bra tal, och Marco Rubio levde upp till alla förväntningar och satte en god ton för den fortsatta konferensen. Marco Rubio är för närvarande den konservativa rörelsens unga stjärnskott, men har potential att bli hela nationens stjärnskott.

Här är talet:



Se även tidigare inlägg:

Marco Rubio inför CPAC 2010 20100218

CPAC 2009 - En sammanfattning 20090303

Inga kommentarer: