lördag 23 maj 2009

Svart pastor blir borgmästare i Philadelphia, Mississippi

Den svarte pingstpastorn, 53-årige James Young har valts till borgmästare för den lilla staden Philadelphia i Mississippi, med 8 000 innevånare. Staden (som inte bör förväxlas med storstaden i Pennsylvania) är känd som ett av den amerikanska söderns starkaste rasistfästen. Här mördades 1964 tre kända medborgarrättsaktivister (En händelse som inspirerade filmen "Mississippi burning".)

Valet blev dock jämnt. Young vann med 1021 röster mot den sittande borgmästaren Rayburn Wassells 975 röster. Det gjorde dock inte segerglädjen mindre.

"The places where we were locked out, I'm gonna have the key," sa Young. "The places we couldn't go, I've got the key. No better way to say it than that."

CNN har här ett inslag om Youngs seger och om stadens långa rasistiska historia:Källor: CNN, DN

1 kommentar:

Illwill sa...

Så för drygt 50 år sedan blev några mördade, alltså är det ett rasistfäste?

Att det blev en svart borgmästare nu kan ju ha en del olika anledningar, som t.ex att de inte haft någon bra svart utmanare förut (som till presidentposten, om folk inte försöker påstå att Jessie Jackson eller Al Sharpton skulle vara bra val). Iof är snubben f.d pastor så speciellt intelligent kan han inte vara. Lär väl gå som vanligt, men återstår att se.

Varför i h-ve DN anser att det är nyheter (för oss) att publicera vem som blev vald till borgmästare i en stad med 7 tusen pers i ett annat land är lite intressant dock. Tänk om de gjorde samma sak med alla städer i världen? Bara Indien hade fyllt upp flera sidor varje dag. Fast 3 pers blev ju mördade i den staden för 50 år sedan...