måndag 1 augusti 2011

Dagens Irak farligare än för ett år sedan

En ny amerikansk rapport visar att dagens Irak är farligare än för ett år sedan:

“Iraq remains an extraordinarily dangerous place to work. It is less safe, in my judgment, than 12 months ago", konstaterar rapporten.


Detta samtidigt som tiden börjar rinna ut för Irak att be om förlängd amerikansk militärnärvaro - något USA erbjudit om Irak bara ber dem. Den processen har dock gått trögt och premiärminister Nouri al-Maliki hoppade över ett möte om saken för att istället engagera sig i en fråga av mer inrikespolitisk karaktär om huruvida hans kabinett ska skäras ner från 46 till 30 medlemmar.

USA har kvar omkring 46,000 soldater i Irak - men tiotusentals av dem kommer att börja lämna landet denna höst, om Irak inte förlänger sitt avtal med USA.

Rapporten som är sammanställd av Stuart W. Bowen Jr - amerikansk specialinspektör över den irakiska återuppbyggnaden - konstaterade att 14 amerikanska soldater dödats i Irak bara i juni - vilket är den dödligaste månaden sedan april 2009. Dödandet är kopplat till shiitiska milisgrupper som beväpnas av Iran. Omkring 1000 militanta Al Qaida-krigare finns också kvar i Irak och många högt uppsatta irakiska regeringsämbetsmän har dödats den senaste tiden.

Maj. Gen. Jeffrey S. Buchanan, den främste talesmannen för de amerikanska soldaterna i Irak, förklarade dock att Irak bedrev ett eget säkerhetsarbete som backades upp av USA:

“Iraqi forces, with our assistance when needed, continue to conduct warranted operations against those responsible for suicide attacks, assassinations, attacks on Iraq’s oil infrastructure, and other activities related to sowing violence.”


Hotet från Al Qaida i Irak verkar således ha minskat drastiskt - medan hotet från Iran och shiitiska milisgrupper däremot ökat. USA bör verka för att förmå den irakiska regeringen att snabbt komma fram till ett beslut - sedan Obama förra året pålyste att "Irakkriget var avslutat" så har situationen i Irak dock i princip helt förlorat i nyhetsvärde. Och vad som är än värre är att Obama-administrationen inte verkar nämnvärt intresserade av landet. Det går till och med att driva tesen att Obama är lika ointresserad av Irak som han anklagade Bush för att vara i fråga om Afghanistan.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Leon Panetta besöker Irak - amerikanska trupper kan bli kvar i landet 20110711

Inga kommentarer: