tisdag 2 augusti 2011

Representanthuset godkänner skuldtaksuppgörelsen

Representanthuset godkände igår skuldtaksuppgörelsen med 269 mot 161 röster. 174 Republikaner och 95 demokrater röstade för. Medan 66 republikaner och 95 demokrater röstade emot.

John Boehner vann över mer än två tredjedelar av sina partimedlemmar genom att tydliggöra att republikanernas prioriteringar inte var i fara och att Obama hade fått backa från sitt krav på höjda skatter.

Något arga demokrater instämde i - och under timmarna när ämnet diskuterades under gårdagen var det liberalerna som gav uttryck för att det inte fanns mycket i uppgörelsen de kunde stödja. Bortsett från en del militära nedskärningar så fanns det inga krav på att republikanerna skulle behöva offra sina prioriteringar, tyckte de.

Demokraterna splittrade sig dock och hälften av dem röstade likväl för förslaget. En av dessa var Gabrielle Giffords som igår återvände från sin rehabilitering och fick ett varmt välkomnande i Kongressen.

Innan president Obama kan skriva under uppgörelsen måste den dock också godkännas av Senaten - men det väntas göras nu idag. Och den svåra utmaningen verkar USA nu lagt bakom sig.

Källor: Washington Post, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Skuldtaksuppgörelse är nådd - Hur reagerar marknaden? 20110801

------------

Partierna når överenskommelse 20110801

Inga kommentarer: